Рекордно малко двойки на тестовете по литература. Преглед на националния печат.

Само една двойка по литература в София, пише „Труд"

Само една двойка има на изпита по български език и литература за елитните гимназии в София. На теста се явиха 6042 кандидат-гимназисти в столицата, а общият им брой за страната е 28 321.

Децата решаваха въпроси, в който имаше преразказ по главата "Гост" от романа "Под игото" на Иван Вазов. Това е абсолютен рекорд за столицата през последните години, казаха вчера експерти. В просветния инспекторат на столицата не смееха да се зарадват на добрата новина. Защото при висок процент на слабите оценки половината от паралелките трябваше да бъдат закрити. За сравнение - м. г. двойките бяха 53, а отличните бележки - 8.

Какъв е процентът на слабите оценки от изпита по литература и на теста по математика сега трябва да стане ясно утре. Вчера комисиите от проверители разсекретяваха работите и сравняваха за технически грешки списъците с оценките.

"Няма по-голям процент на слабите оценки по математика въпреки притесненията, че задачите са били много трудни", каза вчера просветният министър Даниел Вълчев. Според него двойките били почти толкова, колкото и предното лято - общо 1143 за страната. За София те бяха 200, а пълните шестици само пет (четири изкарани в столицата).

Днес Вълчев лично щял да прегледа данните от двата теста. Ако имал и най-малкото съмнение, че тийнейджърите са ощетени, щял да промени скалата за оценяване. В интернет родители вече събират подписка с подобно искане от няколко дни.



Наплив за ученически бригади, обобщава „24 часа"

Стотици тийнейджъри от Смолянско се борят за място в летни бригади тази година. Близо 600 ученици над 15 г. ще се трудят на общински обекти в Смолян от 6 юли до 28 август и на исторически места.

Поради големия брой желаещи смените ще са по 10 дни. Общината плаща по 8 лева надница за труд от 8 до 14 часа, в които влиза и почивка от половин час. Миналата година на тийнейджърите плащаха по 10 лв. на ден, но заради кризата възнаграждението е намалено с 2 лева. Бригадирите ще създават места за отдих в междублоковите пространства, ще работят върху детски площадки и в района на околовръстния път край града. Всички ученици ще получат инструменти, тениски, шапки и ръкавици.

В селата също ще има обекти на бригадите, ако кметовете ги пожелаят.





Задачи за 12 клас спънали гимназисти, разследва скандала „Стандарт"



Тестовете по математика за седмокласници може да бъдат оценявани наново. Това стана ясно късно снощи след намесата на просветния министър Даниел Вълчев. Той реагира на бурните протести на родители и ученици срещу дадените задачи. Някои от тях изобщо не са изучавани в учебния материал, твърдят кандидат-гимназистите, които пуснаха гневна подписка в нета. Водещи математици у нас подкрепиха бунта срещу трудния тест за седми клас. Вчера и ръководителят на националния ни отбор по математика ст. н. с. Николай Николов потвърди пред "Стандарт", че над 10 от въпросите в теста обхващат материал, който не се учи в общообразователното училище.

"Тестът направо стимулира частната практика и корупцията, защото без тях изпитът трудно може да бъде взет от ученици, които не са участвали в олимпиади", заяви Николов. Мнението му подкрепят главният редактор на списание "Математика" Руси Русев и ст. н. с. Петър Бойваленков, член на управата на Съюза на математиците в България.

Задачи с номер 27, 30, 31, 42, 44, 47 са от материал, който не се учи в училище. Предполага се, че те трябва да проверяват логиката на децата, но никой ученик, който не е ходил на уроци, няма да се справи, казаха специалистите. Същото важи и за задача 47, която е публикувана в списание "Математика" и е предназначена за деца със специални интереси в тази сфера. Тя не може да бъде пресметната с помощта на материала, усвоен в клас.

"Дори хора от математическата колегия трудно ще решат и задача 49", разказа Николов. "Аз лично мога да я реша със средства, които преподавам на участниците в олимпиади. Но един седмокласник, който не ги е изучавал, просто няма откъде да подхване", заяви той.

Въпрос номер 13 от същия тест пък представлява частен случай на задача, която се е паднала на матурата тази година. "За зрелостници тя е разбираема, но няма място за кандидат-гимназисти", бяха категорични математиците.

Любопитен феномен е и въпрос 50 - последният в изпитния тест. В Русия той се е падал на математическа олимпиада и учениците са имали на разположение 3 часа, за да намерят верния отговор. В побългарен вариант родните тийнейджъри са разполагали точно с 3 минути, за да прочетат и решат задачата.

Вчера министър Вълчев привика учители на консултации. Той бе категоричен, че скалата за оценяване ще бъде коригирана, ако особено голямо количество седмокласници са се препънали на определен въпрос.



Дерат ни тройно за нови топломери, предупреждава „Монитор"

Средно по около 60 лв. на година вместо сегашните 20 лв. ще струва на хората с централно отопление в жилищата им издръжката на топломерите.

Това стана ясно вчера по време на пресконференция на една от фирмите за топлинно счетоводство. Тройно по-високата сума ще плащат абонатите, които при наближаващата смяна на топломерите решат да си монтират от по-модерните уреди с дистанционно отчитане (чрез радиосигнал).

Във въпросната сума от 60 лв. е включена, както таксата за отчитане на уредите, така и наем за ползването им, обясни изпълнителният директор на "Техем сървисис" Румен Михайлов. Сметката е направена за отчитането на 3 топломера с дистанционно отчитане и един водомер за топлата вода в средностатистически двустаен апартамент. Месечно това прави по 1 лв. за топломер и по 2 лв. за водомер. Таксата за водомера включва и задължителната метрологична проверка, която трябва да се прави на всеки 5 г.

При въвеждането на топлинното счетоводство през 2000 г. фирмите "пропуснаха" да обяснят на клиентите си, че уредите им са с 10-годишен срок на живот. Преди 2 - 3 г. обаче стана ясно, че през 2010 г. ще се "появят" първите топломери, чиято батерия ще спре да работи надеждно. От "Техем сървисис" съобщиха, че от всички 800 хил. техни прибори през 2010 г. ще изтече срокът на годност на 70 - 80 хил. топломера.

Общо за страната това означава, че в близките 3 - 4 г. трябва да бъдат подменени около 1,8 милиона топломера, които сега отчитат потребяваното топло от около 600 хил. домакинства общо. В зависимост от това какъв вид уреди ще изберат, това ще коства на абонатите в страната сума от порядъка на 6 - 9 млн. лв. общо.

По информация на "Техем сървисис" топломерите с дистанционно отчитане струват около 48 лв. при 30 лв. на сега поставените уреди. Водомерите, които позволяват данните им да бъдат четени с радиосигнал пък са на цени от порядъка на 60 лв. Включвайки и тях в сметката, може да се окаже, че топлофицираните домакинства ще броят 10 млн. лв. за нови уреди.

Според шефа на "Техем сървисис" точно за да не се натоварват клиентите, се обмисля вариант топломерите с дистанционно отчитане да бъдат давани под наем. По този въпрос в момента се водят преговори с топлофикационните дружества. Освен това се уточнява и в каква форма да бъде облечен наемът, тъй като според Закона за енергетиката уредите на радиаторите трябва да са собственост на самите клиенти. Вероятно той ще бъде представен като финансов лизинг, уточни за "Монитор" Милена Стоянова, управител на топлинния счетоводител.

От "Техем сървисис", които държат около 60% от пазара, отчетоха още, че при изготвянето на изравнителните сметки в София са регистрирали намаление на потребеното топло с 11,6% в сравнение с миналия отоплителен сезон. Причината е в по-краткия отоплителен сезон. Намалението обаче се изяжда от скока на цената с 22%. При равни други условия клиентите на софийското дружество, които не са променили потреблението си тази зима, ще получат с 11% по-високи изравнителни сметки от миналогодишните.

От "Техем сървисис" прогнозираха, че след получаването на окончателните сметки, за апартамент от 80 квадрата сумата за топло за целия отоплителен сезон ще бъде от порядъка на 1500 лв. Почти във всяка сграда има по едно-две неотчетени жилища, съобщиха още от компанията. Това означава, че в тримесечния срок, в който могат да се извършват корекции в изравнителните сметки, ще настъпят доста промени в тях.

До края на седмицата в "Топлофикация - София" трябва да постъпят изравнителните сметки от всички топлинни счетоводители.




Източник: news-bg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Og
    Ogo
    0 0
    19:59, 6 юни 2016
    Всички двойкаджии са добре дошли на Планета 42. Там за висока оценка ще играят игри :)
Последни новини