Прокуратурата протестира паричната гаранция на собственика на мотор, с който бе блъсната жена

Районна прокуратура – Асеновград внесе протест в Окръжен съд – Пловдив, против определението на Районен съд – Асеновград от 26 май, с което е взета мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 2 000 лева спрямо С.С., на 42 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 22 май е предоставил на 17-годишен неправоспособен водач мотоциклет Хонда, с който е предизвикал ПТП и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на 40-годишна жена.

Със свое определение от 26 май Районният съд наложи на извършителя на деянието – непълнолетният Джем Кадир, мярка за неотклонение "задържане под стража". Същата мярка прокуратурата поиска и за обвиняемия собственик на мотора. Съдът обаче прецени, че може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъпленията, в които е обвинен, но няма опасност да се укрие, защото има постоянен адрес и е трудово ангажиран.

В протеста на Районната прокуратура е отбелязано, че обвиняемият не е осъждан, но срещу него е била водена проверка. По настоящото досъдебно производство е установено, че мъжът се е познавал с младежа и е знаел за интереса му към мотоциклети. Двамата дори имали уговорка на 21 май да огледат друг мотор, към който мъжът е проявявал интерес за закупуване. Установено е, че обвиняемият е предложил и подтикнал момчето да управлява мотоциклета Хонда на 22 май, като няколко пъти му е казал, че може да го пробва и сам му е предал ключовете за него. Според протеста на прокуратурата, така той е създал необходимите предпоставки момчето да причини ПТП-то, като престъплението е със завишена степен на обществена опасност,

Освен това, след като разбрал за катастрофата и пострадалата жена, обвиняемият е направил опит да прикрие съпричастността си към извършеното престъпление, като е извършил и друго – обадил се на тел. 112 и подал неверен сигнал, че мотоциклетът му бил отнет.

Поради изложените обстоятелства, Районна прокуратура – Асеновград смята, че е налице опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, ако спрямо него не бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, поради което днес внесе настоящия протест в Окръжния съд.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини