27 °C

Каква е ролята на диетата за здравето на мозъка?

Отдавна се знае, че достатъчното количество от специфични хранителни вещества може да повлияе на когнитивните умения (уменията, необходими за ученето) и емоциите.

Изследванията, които са насочени към влиянието на хранителните вещества върху функциите на нервната система и синаптичната пластичност (способност на нервната тъкан да се пренастрои под въздействието на някакви причина, чрез промени във връзките между невроните), разкриват някои от жизненоважните механизми, които са отговорни за действието на диетата върху здравето на мозъка и психичната функция.
Съществуват хормони, които се отделят в стомаха и червата, те могат да влияят на мозъка, като по този начин въздействат и на когнитивната способност. Също така, добре установените регулатори на синаптичната пластичност, като мозъчен невротрофичен фактор, могат да функционират като метаболитни модулатори, чрез реагирането им на периферни сигнали, като прием на храна.

Разбирането за въздействието на храната на молекулярно ниво върху когнитивните способности ни помага да определим как най-добре да управляваме диетата, за да повишим устойчивостта на организма към състояния като инсулт, както и да подпомогнем умствената способност.
Въпреки че храната е основно е средство за осигуряване на енергия и градивен материал за тялото, тя също притежава и способност да предотвратява и предпазва от заболявания. По-специално, изследванията предоставят доказателства за влиянието на някои хранителни вещества върху специфични свойства на молекулните системи и механизми, които поддържат умствената функция.
Например е установено, че диета, която е богата на омега-3 мастни киселини, има значение за подпомагането на когнитивните процеси при хората и регулацията на гените, които са важни за поддържане на синаптичната функция и невропластичността.

От своя страна диетите с високо съдържание на наситени мазнини са известни за намаляването на молекулните субстрати (вещества, които се поддават на въздействието на определени ензими и са необходими за биосинтеза на други вещества), които подпомагат и увеличават риска от неврологична дисфункция.
Мозъкът е орган с много високи метаболитни и хранителни нужди. Средно мозъкът консумира 20% от дневния прием на калории на човек, приблизително 400 калории на ден. Състои се от 60% мазнини и съдържа високи концентрации на холестерол и полиненаситени мастни киселини като омега-3. Производството на моноаминни невротрансмитери като серотонин, норепинефрин и допамин са важни за патофизиологията на психичните заболявания.
Омега-3 мастните киселини влияят на редица основни процеси в централната нервна система. По-конкретно, те регулират невротрансмисията, влияят на генната експресия и директно въздействат на неврогенезата и преживяемостта на невроните. Те също действат като антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства.

Наред с приема на омега-3, балансът на омега-6 и омега-3 мастните киселини също е от значение. Диетите в западните страни се състоят повече в изобилие от омега-6 мастни киселини и в доста ниски нива омега-3, това се случва с преминаването към преработената храна (храни, които са преминали поредица от механични или химически обработки, извършени с цел промяна или съхранение). Омега-6 са основните мастни киселини в много растителни масла.
Дълговерижните омега-3 мастни киселини се намират в рибата, морските храни и говеждото месо. Доказано е, че омега-3 мастните киселини са ефективни като самостоятелно или като допълнително лечение за синдром на дефицит на вниманието, основно депресивно разстройство, биполярно разстройство и посттравматично стресово разстройство.
Също така някои хранителни дефицити, като например на витамин В12, В9 (фолат) и цинк, могат да причинят симптоми на депресия и деменция, като спад в настроение, умора, когнитивени нарушения и раздразнителност.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
04 юли 2020
Последни новини