Започва Глобалният филмов фестивал в YouTube

Уникалният международен кинофестивал "Ние сме едно" (We Are One) започва днес в Ютюб, съобщиха Би Би Си и ТАСС.

През следващите десет дни на глобалния онлайн кинофорум ще бъдат представени филми на над двадесет от водещите кинофестивали в света, сред които тези в Кан, Берлин, Лондон, Венеция, Токио, както и Sundance ("Сънданс") и Tribeca ("Трайбека").

Решението за създаване на един международен филмов фестивал бе взето заради пандемията от новия коронавирус, поради която повечето национални кинофоруми бяха отменени или отложени.

В рамките на глобалния кинофестивал ще бъдат показани над 100 филма от 35 страни. Сред тях ще има 13 световни премиери, 31 онлайн-премиери, 23 игрални пълнометражни и 57 игрални късометражни филми, както и документалистика, архивни филми и други. Зрителите ще могат не само да гледат филмите безплатно, но и да проследят изказвания на именити режисьори, дискусии с участието на водещи специалисти от международната киноиндустрия и пазар, шоупрограми и презентации.

Холивудската легенда Робърт де Ниро, съучредител на фестивала Tribeca, който е двигател на уникалния онлайн кинофестивал, заяви на онлайн-среща в четвъртък с представители на "Ние сме едно", че времето, в което живеем в условията на пандемия, много прилича на научнофантастичен филм. "Но съм сигурен, че в крайна сметка ще преминем през всичко това и ще победим", каза Де Ниро.

"Все още не знаем кога ще се съберем отново в реалния живот и никой не може да отговори на този въпрос", заяви изпълнителният директор на Tribeca Джейн Розентал. Затова сега решихме да участваме в такъв преходен етап, благодарение на който можем да се съберем онлайн и отново да се вдъхновяваме един другиго с нови идеи, добави тя.

Директорът на Токийския кинофестивал Такео Хисамацу заяви по време на дискусията, че подобни единни международни кинофестивали никога няма да могат да заменят националните кинофоруми. "Ако всички станем глобални, ще загубим идентичността си", подчерта той.

Уникалният кинофестивал ще бъде онлайн от днес до 7 юни и ще се излъчва на един канал в YouTube. Това е единствена възможност част от филмите да бъдат гледани, защото те няма да бъдат пускани в мрежата след това.

Розентал обясни, че от YouTube са проявили интерес да бъдат партньори в този проект на Tribeca, които търсели платформа, позволяваща представяне на нови филми, на стари продукции и на филми, които никога не са били показвани извън пределите на страната, където са произведени.

Сред отличаващите се заглавия, които ще бъдат представени на онлайн кинофестивала, са документалните "Rudeboy: The Story of Trojan Records" - историята на британския звукозаписен лейбъл, основан през 1968 г. и "Ricky Powell: The Individualist" ("Рики Пауъл: Индивидуалистът) за фотографа Рики Пауъл, който се прославя в края на миналия век и следва "Бийсти бойс" на турнетата им.

Някои от очакваните премиери на годината обаче няма да бъдат показани на онлайн кинофестивала - като "Мулан" и "Бързи и яростни 9", чиито продуценти предпочитат да изчакат отварянето на киносалоните по света.

Розентал каза, че някои от продуцентите изисквали повече убеждаване за участие от други. "Зависи от филма и от това какво целят създателите му".

Някои смятат, че поставянето на всички кинофестивали на една онлайн платформа облагодетелства много повече по-малките фестивали, които обикновено не се радват на публичност като "Сънданс" или фестивалите в Торонто и Кан.

Селекцията на кинофестивала в Кан ще бъде обявена на 3 юни в Париж от ръководителите на кинофорума в предаване на живо по телевизия Канал+, въпреки че тазгодишното му издание беше отменено, съобщи АФП.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини