Вселенският патриарх призова православните църкви да обсъдят въпроса за причастието в условията на пандемия

Вселенският патриарх Ваттоломей е изпратил писмо до престоятелите на поместните православни църкви, в което предлага да обсъдят въпроса за даването на Свето причастие в условията на разпространението на коронавируса и да координират общ подход по въпроса, предаде ТАСС, като се позовава на гръцкия сайт за църковни новини "Ромфеа".

Писмото е било изпратено още на 17 май, но едва сега Вселенската патриаршия публикува текста му.

В края на март много православни църкви, включително и Вселенската патриаршия, прекратиха причастяването на вярващите, за да ограничат разпространението на коронавируса. Това решение срещна възражения от мнозина свещеници, които заявиха, че "коронавирусът не се предава със Светото причастие".

Вселенският патриарх в писмото си посочва необходимостта от координация и единство между поместните православните църкви по "ключовия въпрос за божествената евхаристия и начина на даването й на вярващите". "Ние се подчинихме на разпоредбите на санитарните и политическите власти, подчинихме се до такава степен, че това засяга същността и центъра на нашата вяра", се казва в писмото.

"С оглед на създалите се обстоятелства аз бих искал да чуя братските разсъждения и мисли, за да можем заедно да пристъпим към една пастирска позиция към оспорването на установения начин за даване на божествената евхаристия", пише Варотломей.

Той не уточнява по какъв начин може да се реализира този обмен на мнения с представители на останалите православни църкви.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини