Разрешиха самостоятелна практика на лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори

Парламентът регламентира възможността за учредяване на нов вид лечебно заведение от лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори. Това стана с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за лечебните заведения.

Депутатите записаха, че лечебни заведения са и организационно обособени структури, в които лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори осъществяват самостоятелно медицински и здравни грижи, манипулации, превенция и профилактика на болести.

Срещу тези разпоредби възразиха от "БСП за България". Дискусионен беше въпросът как ще се регламентира обхватът на дейността на медицинските специалисти и кой ще им плаща.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова /ГЕРБ/ обясни, че се дава възможност дейности, които са осъществявани и сега на терен от медицински сестри, лекарски асистенти и рехабилитатори, да бъдат регламентирани в закона. По думите й това позволява, от една страна, тази практика да се регламентира, от друга страна, да бъде добре контролирана. Дариткова обясни, че медицинските специалисти могат да правят само това, което е разписано в наредбата на здравния министър, по лекарско назначение. Според нея приетите текстове са само в полза на българските пациенти, които се нуждаят от лекарските асистенти, бившите фелдшери, които подпомагат дейността на общопрактикуващите лекари в много населени места на България, от легитимиране на дейността на медицинските сестри, които могат да извършват и здравно-социални услуги, както и от рехабилитация на пациенти, изписани у дома, след тежки неврологични заболявания.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини