19 °C

Психичните страдания се увеличили в пъти по време на ограниченията заради COVID-19

Ново проучване, проведено по време на пандемията, установява повече от три пъти увеличение на процента на възрастните в САЩ, които съобщават за симптоми на психологическо страдание - от 3,9% през 2018 г. до 13,6 процента през април 2020 г.

Процентът при младежите на възраст 18-29 години в САЩ, които съобщават за психологически дистрес, се е увеличил от 3,7% през 2018 г. на 24% през 2020 г.

Проучването е проведено от изследователи от училището за обществено здраве Блумбърг на Джонс Хопкинс  и института SNF Agora на университета Джон Хопкинс и е проведено онлайн от 7 до 13 април.

Изследователите установяват, че 19,3% от възрастните с годишен доход на домакинствата под 35 000 долара съобщават за психологически дистрес през 2020 г. спрямо 7,9% през 2018 г., което е увеличение с 11,4%.

Психологическият дистрес при хората на 55 и повече години почти се е удвоил от 3,8% през 2018 г. на 7,3% през 2020 г.
 
Проучването установява само леко нарастване на чувството за самота - от 11% през 2018 г. до 13,8% през 2020 г., което предполага, че самотата не е причина за увеличаване на психологически страдания.

Резултатите са публикувани онлайн на 3 юни в JAMA.

Ограниченията заради пандемията от COVID-19 - социално дистанциране, страх от заразяване с болестта, икономическа несигурност, включително висока безработица, са се отразили негативно на психичното здраве. Пандемията също ограничи достъпа до услуги за психично здраве, отбелязват изследователите.

"Трябва да се подготвим за по-високи нива на психични заболявания сред американските възрастни след ковид“, казва Бет МакГинти, доктор по медицина, доцент в катедрата по здравна политика и управление на училището Блумбърг. "Особено важно е да се идентифицират нуждите от лечение на психични заболявания и да се свържат хората с услуги, като се акцентира върху групи с високи психологически проблем, включително младежи, възрастни в домакинства с ниски доходи и латинос“.

Проучването използва скала за оценка на чувствата на емоционално страдание и симптоми на тревожност и депресия през последните 30 дни. Въпросите за проучване, включени в този анализ, не са конкретно за COVID-19. Доказано е, че скалата, валидирана мярка за психологически дистрес, точно прогнозира клиничните диагнози за сериозни психични заболявания.

Използвайки NORC AmeriSpeak, национално представителен панел за онлайн проучване, изследователите анализирали анкетираните отговори на 1468 възрастни на възраст 18 и повече години. Те сравняват измерения психологически дистрес в тази извадка от април 2020 г. с идентичото измерване от Националното здравно проучване за 2018 г.

"Проучването предполага, че страданието, преживяно по време на COVID-19, може да премине в по-дългосрочни психиатрични разстройства, изискващи клинична помощ", казва МакГинти. "Доставчиците на здравни грижи, педагозите, социалните работници и други на първа линия могат да помогнат за насърчаване на психичното здраве и подкрепа."

Източник: Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
09 юли 2020
Последни новини