Божков до прокуратурата: Предал съм на Борисов и Горанов директно над 60 млн. лева

"За по-малко от три години съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 млн. лева. по тяхно директно искане и разпореждане."

Това е написал обвиняемият бизнесмен Васил Божков в сигнал до прокуратурата, твърди сайтът "Биволъ" като публикува основната част от негов петък (5 юни) привечер.

Според изданието то е получило документа и е попитало бизнесмена в съобщение, в което прилага извадка от него, дали е автентичен. Божков е отговорил само, че вчера и днес сигналът е изпратен до много български и чужди институции. Той не потвърждава директно, но и не отрича. Размяната на съобщенията е в Messеnger. В четвъртък от изказване на главния прокурор Иван Гешев се разбра, че той е получил по имейл сигнал от Божков, който вече се проверявал. "Свободна Европа" цитира Божков, че е потвърдил съдържанието на разпространявания сигнал.

Ако документът е автентичен, това е най-сериозното твърдение от всички, направени досега от бизнесмена, който се укрива в Обединените арабски емирства (ОАЕ) от края на януари. В него той още по-директно атакува премиера и финансовия министър с конкретна сума, която обявява, че е платил като "рекет" за последните три години и обвинения за "заплахи" и искане да превземат бизнеса му. Част от тях по различен начин Божков отправя още от тв интервю, което даде в началото на май и после започна всяка седмица да пуска по част от своята версия за атаката срещу него и случилото се, а тази седмица обобщи в комикс и две истории - "рекета" и "грабежа".

"Дневник" потърси говорителя на главния прокурор Сийка Милева за потвърждение дали това е сигналът, но тя се извини, че е в среща и да позвъним по-късно. След това тя каза, че не следи какви сигнали, публикуват медиите и посъветва да се информираме от изявленията на главния прокурор и каквото е казал в четвъртък по темата. Владислав Горанов и неговия ПР също не вдигаха телефона си, а от пресцентъра на ГЕРБ отговориха на "Дневник" с традиционното вече обяснение, че "не коментираме защитни тези на обвиняеми лица". Пред "Свободна Евпопа" от ГЕРБ са потвърдили, че са получили сигнала.

Реакцията на Борисов: Абсолютни измислици

"Абсолютни измислици. Ето казвам - дал съм ти на теб 100 млн. лева - това означава ли нещо. Не съм взел нито един стотинка нито аз, нито партията от него. Заклевам се във внуците си и в живота си". Това каза пред "Дневник" два часа след публикуването на информацията за сигнала премиерът Бойко Борисов и отказа да отговаря на повече въпроси с репликата с репликата "какво ме занимавате с какво е казал един изнасилвач". Борисов не коментира нищо за Горанов. 

Какво е най-важното в сигнала

Освен, че твърди че е платил 60 млн. лева към Горанов и Борисов, Божков заявява, че е готов да свидетелства и да покаже доказателства: 

"Имам готовност да предоставя на прокуратурата пълни свидетелски показания за споменатите събития, подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания"

В резюмето, публикувано от "Биволъ", той твърди, че дружествата оперирали бизнеса с лотарийни билети и той като акционер в тях са били "подложени на системна злоупотреба с власт, изнудване и директни заплахи за промяна на нормативната уредба от страна на висшепоставени държавни служители и от членове на българското правителство".

Божков заявява още, че се е стигнало до директна "заплаха" (в сигнала думата е в кавички) за прекратяване на дейността на тези фирми и е тя се осъществила, когато през януари 2020 г. е отказал да плаща повече на финансовия министър. Божков го определя като "категоричен отказ да продължавам да задоволявам нарастващите финансови претенции и амбиции за придобиване на мажоритарни дялове от моите дружества от страна на министъра на финансите".

В сигнала изредени събитията от последните пет години - повечето от които Божков вече описа в различните форми на разказване на тази история, които използва през последните седмици в социалните мрежи. (Вижте хронологията едно към едно в края на текста).

За първи път обаче Божков съобщава, че е бил "призован" от премиера Борисов да стане собственик на "Левски". Той твърди, че е отказал и е предложил да бъде генерален спонсор на отбора, "но това не беше прието". Според Божков заради "сериозен натиск и множество заплахи" с партньорите му решили да поемат клуба. Тази версия неофициално се коментираше в спортните среди при сделката за "Левски", но нямаше официално потвърждение.

На финала му той казва, че сезира прокуратурата "за злоупотреба с политическо влияние, злоупотреба със служебно положение, престъпен сговор, искане и получаване на подкуп, сплашване и престъпление по служба" от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. По неофициална информация на "Дневник" сигналът, освен до прокуратурата, е изпратен и до други институции в България, до партиите и до чужди посолства. Според "Свободна Европа".

Реакции на юристи и колко уязвим е Божков

Според двама юристи, пожелали анонимност, с които "Дневник" разговаря (единият от които прокурор) след публикуването на сигнала - той е достатъчно конкретен, за да бъде образувано веднага наказателно производство. Още повече, че той е заявил, че може да представи в подкрепа на твърдението си свидетелски показания и други доказателства.

В същото време с тази конкретика, според тях Божков се самоуличава в престъпление - даване на подкуп. В тази хипотеза пред един действащ принципно прокурор има два варианта - единият е бизнесменът да бъде разпитан в качеството му на свидетел и да се тръгне в посока на доказване на изнудване за плащане. Другият вариант е, след като той твърди, че е плащал тези пари, да бъдат квалифицирани всички като участници в престъпен сговор и да бъдат подведени всички под отговорност.

Но при всички случаи няма как по такъв сигнал да не започне досъдебно производство. "Спомнете си как започна напр. разследването срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева - бизнесмен подаде сигнал срещу нея", припомни прокурорът.

От посочените от Божков, висши представители на властта, пречка за разследването би бил имунитетът на Менда Стоянова като депутат - ако главният прокурор го поиска, той трябва да бъде гласуван от парламента. Министрите и премиерът могат да бъдат разследвани.

Хронологията на събитията, описани в сигнала (едно към едно)

Това са събитията, описани в сигнала, публикуван от "Биволъ" и версията за тях на Васил Божков:

"На 29.10.2014 г., депутатът от опозицията Георги Кадиев (БСП) внася законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, с което предлага всички форми на хазарт, с изключение на покер турнирите, да бъдат обложени с държавна такса равна на 15% от оборота. Непосредствено след това получих обаждане от министър-председателя Бойко Борисов, с което той ме покани на среща. Той беше наясно, че при тези условия хазартния сектор в България нямаше как да продължи да съществува. Уведоми ме, че е разпоредил на Менда Стоянова, председател на Бюджетната комисия към Парламента, да намери разрешение на този проблем. Каза ми да се срещна и с нея. Направих го и тя ме увери, че ще разрешат проблема без да се вдига прекалено много шум в обществото. Имам доказателства за тази среща.

На 19.11.2014 г. предложението на Георги Кадиев е отхвърлено посредством гласовете на членовете на ПП ГЕРБ.

На 26.11.2014 г., ново предложение за допълнение на Закона за хазарта е внесено в Парламента от Менда Стоянова. Предложението гласи, че се дава възможност за облагане на всички турнири и хазарт с държавна такса равна на 20% от събраните такси и комисионни за участие. С други думи, новото предложение е идентично с направеното от Георги Кадиев, но с една малка разлика - освен турнирите, включени са и всички форми на хазарт.

На 05.12.2014 г., предложението е гласувано и одобрено посредством гласовете на депутатите от ПП ГЕРБ. Непосредствено след това, министър-председателят Бойко Борисов ми се обади и каза, че всичко е направено както сме се разбрали и аз трябва да се срещна с министъра на финансите Горанов. По време на срещата с Горанов, той ме уведоми, че аз съм длъжен да му давам 20% от печалбата на дружествата си за министър-председателя Бойко Борисов. 

Регулярни плащания на обща стойност от над 30 милиона евро към Владислав Горанов и/или представители на министър-председателя Борисов бяха направени само за последните три години.


През пролетта на 2018 г., получих предложение от една от най-големите Италиански компании, SISAL, за закупуване на дялове от моите хазартни дружества. Това видимо щеше да има негативни последствия за министъра на финансите Горнаов, министър-председателя Борисов и тяхната група.

На 11.05.2018 г. предложение за допълнение на Закона за хазарта е внесено от група депутати от НФСБ.Предложена е пълната забрана за реклама на лотарийни игри и продукти, както и драстично ограничаване на възможностите за тяхната дистрибуция. Управляващата партия ГЕРБ своевременно декларира подкрепата си за това предложение, което принуди инвеститорите от Италия да се откажат от намеренията си. В последствие, бях извикан за среща с министър- председателя Бойко Борисов. След като анализира ситуацията, той разпореди на Данаил Кирилов (тогава Председател на Правната комисия към Парламента, сега действащ министър на правосъдието), на Менда Стоянова (Председател на Бюджетната комисия), на министъра на финансите Владислав Горанов и на Цветан Цветанов (заместник-председател на ПП ГЕРБ тогава и председател на парламентарната им група), да отложат гласуването на закона в Парламента.

В резултат на това, законът не получи одобрението на Комисиите в Парламента. В последствие, бях призован от министър-председателя Бойко Борисов да стана новият собственик на най-големия професионален футболен клуб в България - ПФК Левски София. Нямах такова желание и му предложих да стана генерален спонсор на отбора, но това не беше прието. В следствие на сериозен натиск и множество заплахи към бизнеса си, аз и моите партньори взехме решение да поемем собствеността на клуба.

През м. март 2019 г, придобихме 87% от акциите на клуба, който по това време имаше задължения в размер на около 32 милиона лева и никакви приходи, които да покриват разходите му. Издръжката на "Левски" беше в размер на около 2 милиона лева месечно, освен първоначалните разплащания към кредиторите на отбора, които бяха в размер на около 12 милиона лева.

Междувременно, една от двете най-големи български телевизии, НОВА ТВ, беше придобита от Кирил Домусчиев.

На 10.06.2019 г, се срещнах с Кирил Домусчиев. Преди това бях получил ултиматум от страна на министъра на финансите Горанов, че съм длъжен да подкрепям въпросната телевизия като приема да подпиша договора за реклама, който ще ми предложат от НОВА. Бях принуден да подпиша договора без търговски условия за 2 милиона лева месечно за срок от 10 години, на обща стойност от 240 милиона лева.

През м. септември 2019 г., ме посети в офиса ми в София главният акционер на SAZKA Group, г-н Карел Комарек. Споразумяхме се той да закупи 51% от моят хазартен бизнес, който по това време имаше пазарна оценка за над 1 милиард Евро. Срещата ми със SAZKA Group, както и намеренията ми за продажба на дяловете станаха достояние на министър-председателя Борисов, министъра на финансите Горанов и тяхната група.

През м. ноември 2019 г., министъра на финансите Горанов ме извика на среща, по време на която той ми каза, че трябва да прехвърля мажоритарните дялове от хазартните си дружества на посочен от него субект. Трябваше ми време, за да осмисля това послание.

На 16.12.2019 г., министъра на финансите Владислав Горанов постановява официална финансова проверка на Държавната комисия по хазарта.

На 16.01.2020 г., ново предложение за допълнение на Закона за хазарта е внесено от същата група депутати от НФСБ, което постановява, че лотарии могат да бъдат организирани единствено и само от Държавата. Това само по себе си представлява национализация на частен бизнес при условие, че лицензите за организиране на лотарийни игри на моите компании бяха валидни за още 9 години.

На 23.01.2020 г., министъра на финансите Горанов внася в Парламента ново предложение за допълнение на Закона за хазарта, което постановява, че облагането на всички видове хазарт следва да бъде формирано на една методология. Тази, по която лотариите са заплащали държавна такса през последните 5 години, с одобрението на Държавната комисия по хазарта.

На същия ден, получих обаждане от министъра на финансите Горанов, с което той ме попита за окончателното ми решение за прехвърлянето на дяловете от компаниите ми. Отказах да прехвърля каквито и да било дялове. Обясних му, че съм планирал пътуване с жена си и още едно семейство и когато се върна, ще обсъдим въпроса отново.

На 29.01.2020 г., беше разпоредена най-мащабната до сега прокурорска акция в България, която включваше неправомерно нахлуване, обискиране и конфискации едновременно на 14 адреса - всичките офиси и домове на моите партньори и мен."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Пр
    Пръц
    4 -9
    11:49, 6 юни 2020
    Престъпника бил готов да става свидетел 😂. По голя... Виж коментара
    • Много си прав
    • Сатър за нещастни отрепки като теб!... Помияр прос... Виж коментара
    • Ге
      Герберастка логика.
      8 0
      18:17, 6 юни 2020
      На вниманието на гербаджийските прокурори-съдии!!! Единия именувал се като отделящ газове,другия като"Черепа е престъпник с 18 обвинения"(а най-вероятно един трол си заработва надницата под различни имена). Божков(Черепа),е с 18 обвинения,но все още не е престъпник ,защото не е осъден.Само ********* може да каже, че човек които няма присъда е престъпник. Цв.Цв. ,също беше разследван за асансьора, на не чух да го обявите за престъпник.
Последни новини