От храненето на майките през бременността зависят костите на децата

Жените, които през бременността си се хранят здравословно и балансирано, раждат деца с по-силни кости, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на британски специалисти. Данните от проучването са представени на конференция на Националното дружество по остеопороза в Манчестър.

"Здравословното хранене на майките през бременността има траен ефект върху здравето на костите на децата", обяснява д-р Зоуи Коул от университета на Саутхемптън. В рамките на изследването д-р Коул и колегите й са анализирали данните за храненето на 198 бременни жени.

Когато родените от участничките в проучването деца станали на девет години, специалистите направили оценка на здравето на костите им. Оказало се, че децата, чиито майки през бременността са се хранили здравословно с плодове, зеленчуци, кисело мляко и пълнозърнести продукти, имат по-силни и по-здрави кости от връстниците си, майките на които са консумирали повече нездравословни храни като чипс, бял хляб, консервирани продукти и газирани напитки, докато са били бременни.

Д-р Коул смята, че храненето на майката през бременността може да повлияе върху евентуалния риск от остеопороза на детето в по-късен етап от живота му

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини