Днес Смолян празнува 60 години от обединението си! Коронавирусът отмени празничната програма

18 юни е обявен за Празник на обединения град Смолян. Тази година се навършват 60 г. от издаването на указа, с който трите самостоятелни селища - Устово, Райково и Смолян, се сливат в единен град и започват да пишат своята обща история. Заради коронавирусът обаче тази година празнична програма с масово събиране на хора няма да има. Община Смолян обаче издава фотодокументален албум „Смолянският творец Петър Костадинов – кинолетописец на Родопите“. Изданието е посветено на 60 години от създаването на Обединения град, Киноклуб „Орфей“ и ФА „Родопа“. На Празника на Смолян са посветени още две събития.На 18 юни от 14.00 ч. в Регионалната библиотека „Н.Вранчев“ ще бъде открита фотодокументална изложба „Архитектурното богатство на Смолян“.
РИМ „Стою Шишков“ представя фотодокументална изложба във виртуален вариант „60 години Смолян – град за чудо и приказ“. Тя може да бъде разгледана както в изложбената зала на музея в Смолян през цялото лято, така и във виртуален вариант на: http://smolyan.museumsmolyan.eu/
Почитателите на изобразителното изкуство могат да посетят до 22 юни т.г. в изложбената зала на КДК изложбата-базар на смолянските художници „Пролет-2020“, организирана съвместно от Художествена галерия и КДК .Преди 60 години селищата Смолян, Райково и Устово с Указ са обединени в един град! Близостта и стремежът на населението към общ път на развитие са били вече породени и са дали тласък към официалното обединение!
През тези шест десетилетия Смолян се развива в инфраструктурно отношение, израства културно и духовно. Днес в града са много силни българските традиции, непреходните родопски добродетели, надарен е с природна красота и същевременно с това предлага удобствата на съвременен европейски град. Всички тези блага не са дошли даром, те са резултат от усилията на поколения видни общественици, културни и просветни дейци, на всеки един смолянчанин, допринесъл за развитието на родния град. Затова и най-голямата ценност на Смолян са неговите жители, напииса в социалните мрежи областният управител Недялко Славов.

СмолянБГвести

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини