290 хиляди са безработните към момента, удължават до септември мярката 60/40

По мярката за запазване на работни места, известна като "60/40", към 5 юни има подадени 15 371 заявления от фирми за 260 698 души, каза по време на извънредното заседание на кабинета днес Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

До момента по тази механизъм са изплатени 73 милиона лева за 170 000 души. Очакваме заявленията да се увеличават до 30 юни, а от 1 юли ще има възможност повече сектори да кандидатстват, като специално за автобусните превозвачи има допълнителна мярка в размера на 290 лева за работно място и при тях мярката ще достигне до съотношението 80/20 каза Сачева.

Общият ръст на безработните по време на извънредното положение е 89 329 души, посочи тя. Ние влязохме в извънредното положение с 200 хиляди безработни и към момента те са 290 000. За да намалим този брой, пускаме и нова мярка за подпомагане на заплащането на безработни, като с нея ще се дава минималната заплата, плюс осигуровки. Мярката е в размер 160 милиона лева.

Мярката "60/40" работи много добре и ще бъде удължена до септември, с готовност да продължи до края на годината, за да може всеки бизнес, който има затруднения, да може да се "рестартира" с наша помощ, каза премиерът Бойко Борисов.

Премиерът нареди на Сачева да се срещне днес и със собственици на фитнесклубове, защото тези мерки са подходящи и за тях.

Сачева добави, че се работи по промяна в закона за жестомимичния превод и в него ще има текст, че такъв превод трябва задължително да има в новините на телевизиите. Борисов поиска този процес да се ускори, защото, по думите му, 200 хиляди българи не могат да чуят сега новините.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини