Никой не поиска новите акции на ПИБ, очаква се намеса на държавата

Досега не е записана нито една нова акция от течащото увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) с до 200 млн. лв. Това става ясно от обявление на Българска фондова борса, според което всичките 110 млн. права ще бъдат предложени на аукцион в сряда. Тогава реално ще е и последният шанс за участие в увеличението, съобщи "Капитал".

Слабият интерес към увеличението беше очакван, пише седмичникът и нарича това "предизвестена апатия". Новите акции се предлагат по емисионна цена 5 лв., докато на БФБ книжата на банката се търгуват в последните седмици на нива 2.50-2.80 лв.

Капитализирането на ПИБ е последният неизпълнен ангажимент на България по пътя й към ERM II и банковия съюз, като евентуален неуспех на увеличението вероятно ще доведе и до негативна оценка от ЕЦБ. Именно тя миналото лято констатира 263 млн. евро капиталов недостиг в ПИБ след проверката си и стрес теста на шест български банки. Контролираната от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев банка покри частично дупката с текуща печалба и продажба на портфейли лоши кредити, но ЕЦБ настояваше и за свеж капитал. Предвид този голям макроикономически залог очакванията са, че на аукциона при липсата на частен интерес ще се намеси държавата (вероятно през ББР).

Но нулевият частен интерес към емисията прави още по-трудно за държавата да обоснове защо тя се включва при тези неизгодни параметри. Ако поне частично емисията беше записана, подкрепата от държавата можеше да се обоснове донякъде с потиснатите финансови пазари около COVID-19 и с по-голямата цел - влизането в ERM II и банковия съюз.

За да е формално успешно увеличението, трябва да бъдат набрани поне 20 млн. лв. Реално обаче от изявленията на БНБ и финансовия министър Владислав Горанов стана ясно, че ПИБ е покрила досега около 70% от недостига, което значи, че трябва да бъдат набрани поне 160 млн. лв.

Мажоритарните собственици на ПИБ са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, всеки с по 42.5% и съответно всеки притежава по 46.75 млн. права. Ако цялата емисия бъде записана (и те не участват в нея), делът на всеки от тях би паднал до по малко над 31%. А цялата нова емисия 40 млн. акции ще съответства на 26.67% от капитала на банката, обяснява "Капитал".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Та
    тая банка
    0 0
    16:14, 9 юни 2020
    Тая банка .....
  • 2
    Ив
    Иванов
    3 -6
    17:35, 9 юни 2020
    Поредната спекулация на кръга „Капитал“ начело с обвиняемият олигарх Иво Прокопиев! Утре ще има аукцион за увеличението на капитала, ден преди това събитие от „Капитал“ спекулират и гадаят! Това е пример за непрофесионална и зависима псевдо-журналистика! Заради тях сме на 111-то място по свобода на словото!
    • Ан
      антимишок
      1 -1
      07:41, 10 юни 2020
      Пример за непрофесионална и псевдо-журналистика е съществуването на тази "банка"!Да ти говорят нещо тия събития:Кремиковци,Автомобилния завода на Гриша Ганчев,земите около нос Калиакра,които се оказаха в защитена местност,т.е неизползваеми.
  • 3
    Ум
    умен
    7 -1
    08:21, 10 юни 2020
    ами нека собствениците внесат тези пари, а не да чакат някой друг да им покрие загубите от некадърното управление на банката! така е на Запад! всеки собственик си поема загубите и липсите! а тук - държавата/тоест народа/ да им покрива липсите! откъде накъде? като нямат пари да я закриват!
Последни новини