Окончателно: 9% ДДС за ресторанти и кетъринг услуги, книги и учебници, бебешки храни и пелени

Ставката на ДДС за ресторантьорските и кетъринг услуги, книгите и учебниците, бебешките храни и пелени се намалява от 20 на 9 процента. Това реши окончателно парламентът, като прие на второ четене промените в Закона за Данък върху добавената стойност (ДДС). 

Намалената ставка влиза в сила от 1 юли тази година и ще се прилага до 31 декември 2021 г.

Изрично са изброени бебешките храни и пелени, за които ще се прилага 9% ДДС. Това са адаптираните бебешки млека и каши, пюрета и памперси.

Не беше подкрепено предложението на "Обединени патриоти" за намалено ДДС и за нискоалкохолните напитки като виното и бирата, както и предложението на Валери Симеонов намалената ставка да обхване и туроператорските услуги.

ДДС върху алкохола сервиран в заведенията остава 20%.

Отхвърлено беше и искането на "БСП за България" да се намали на 9 процента ДДС за лекарствата, заплащани от НЗОК, медицинските изделия и основните храни. Така ставката за тях остава 20 процента.

Премиерът Бойко Борисов призна преди време, че свалянето на ДДС за ресторантите е грешка, но заяви, че е готов да поеме политическия риск. По данни на НАП ресторантьорството е един от най-сивите сектори, но Борисов смяташе, че с повишаването на осигурителния праг, той ще изсветлее. Становището на министъра на финансите Владислав Горанов за намаляването на ДДС е отрицателното и дори се е стигнало да скандали в Министерски съвет.

Самите ресторантьори бяха изчислили, че от намаляването на ДДС от 20 на 9% браншът ще спести 150 млн. лв., които трябваше да влязат в хазната.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини