Създават се междуобластни транспортни схеми на автобусните линии, реши окончателно парламентът

Създават се междуобластни транспортни схеми, включващи автобусните линии от населени места на две съседни области, реши окончателно парламентът с приетите окончателно текстове от Закона за автомобилните превози.

Според приетите текстове междуобластната транспортна схема включва автобусните линии, свързващи населени места от две съседни области, с изключение на двата областни центъра и се утвърждава от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Георги Свиленски от БСП за България заяви, че от интерес на гражданите е създаването на нова Републиканска транспортна схема, а не въвеждането на ново понятие каквото била "междуобластна транспортна схема". Той призова депутатите да подкрепят предложението на комисията на второ четене да отпаднат въпросните текстове. Те обаче бяха приети с гласовете на 126 народни представители, от които 82 гласуваха "за", против бяха 42, а двама се въздържаха. В зала предложението на комисията на второ четене бе отхвърлено с гласовете на 54 депутати "за", 50 "против" и осем "въздържал се".

Свиленски посочи, че в свое становище НСОРБ също настоява за създаване на нова Републиканска транспортна схема, а не за въвеждането на междуобластни такива.

Димитър Данчев от левицата упрекна управляващите, че се прехвърлят отговорности и ангажименти от страна на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията към областните управители, без да се отчита дали те имат капацитет и финансов ресурс да възлагат междуобластни линии.

Колегата му Георги Свиленски заяви, че сега от Министерството на транспорта се опитват да замаскират своето бездействие от продължение на близо десет години, в което време само се говори за нова Републиканска транспортна схема.

В отрицателен вот колегата им Дора Янкова посочи, че транспортните фирми по места нямат капацитет да дадат транспортно обслужване, налага се кметските наместници да возят хората. По думите й само в област Смолян, в условията на коронавирус, почти всички села са свалили своята транспортна мрежа с решение на Общинските съвети. Ние създаваме прецедент хората да нямат възможности да се превозват. Направихме грешка с това гласуване, не направихме добро за хората, посочи Янкова.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини