Луната, на която вероятно съществува живот

Темата за съществуването на извънземните продължава да бъде все така спорна, а учените не спират да търсят доказателства, че живот има и извън нашата планета. Този път вниманието им е привлечено от луната Европа - четвъртият по големина естествен спътник на Юпитер.

Учени от Jet Propulsion Laboratory към NASA създават компютърни симулации на резервите под ледената повърхност на Европа, една от най-големите луни в Слънчевата система, на базата на информация от космически мисии, които са успели да я заснемат.

Благодарение на тях могат да твърдят, че под ледовете може да се формира огромен океан при разпадането на минерали, които съдържат вода. Предполага се, че океански светове, като този на Европа, могат да се формират от метаморфизъм - промяна в състава или структурата на скалите заради едно или други природно влияние, пише Sky News.

През 2016 г. телескопът Хъбъл открива изпускане на водни пари от повърхността на Европа. Смята се, че кафявите ивици по повърхността на луната пък са от соли от подземното море.

Основната теория е, че гравитацията на Юпитер причинява естествени радиоактивни процеси. Те пък, от своя страна, водят до затопляне и повишено налягане, които разграждат съдържащите вода минерали.

Затова и екипът, начело с д-р Мохит Мелуани Дасвани, е на мнение, че луната Европа може да бъде обитаема и на нея да съществува подводен живот. А мисията Europa Clipper, която се очаква до няколко години, ще даде категоричен отговор дали на спътника на Юпитер има вода.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини