Ковид-19 поразява почти всички органи и възстановяването може да трае години

Учените тепърва започват да разбират и осъзнават многобройните и разнообразни здравни проблеми, които причинява новият коронавирус. Някои от тях може да имат дълготраен ефект върху пациентите и здравните системи години напред, съобщи Ройтерс, като се позовава на лекари и експерти по инфекциозни болести.

Освен пораженията върху дихателната система, заради които пациентите едва си поемат въздух, вирусът, причиняващ Ковид-19, атакува много органи и системи, като в някои случаи пораженията са катастрофални.

"В началото мислехме, че това е само респираторен вирус. Но се оказва, че той атакува и панкреаса. И сърцето. И черния дроб, мозъка, бъбреците и други органи. В началото не разбирахме това", казва д-р Ерик Топол, кардиолог и директор на института Скрипс в Калифорния, САЩ.

В допълнение на дихателните нарушения, пациентите с Ковид-19 могат да получат тромби и други проблеми с кръвосъсирването, които да доведат до инсулти, както и остри възпаления, атакуващи множество органи и системи. Вирусът може да доведе до неврологични усложнения - от главоболия, замаяност до загуба на чувство за мирис и вкус, припадъци и обърканост.

Процесът на възстановяване може да е много бавен, непълен и скъп, с огромно отражение върху качеството на живот.
Широтата и многообразието в проявите на Ковид-19 са уникални, казва д-р Садия Хан, кардиолог в центъра "Нортуестърн Медисин" в Чикаго, Илинойс.

При грип хората със сърдечни заболявания също са изложени на по-голям риск от усложнения, казва Хан. Изненадваща за този вирус е степента на усложнения, които предизвиква в белите дробове.

Хан е убедена, че за преболедувалите Ковид-19 медицинските разходи ще са огромно бреме.

Пациентите, прекарали седмици наред в интензивно отделение или на вентилационен апарат, ще трябва да се подложат на дълга рехабилитация, за да възвърнат силите и мобилността си.

"Може да са нужни по седем дни рехабилитация за всеки ден, прекаран в болницата, за да бъдат възстановени силите", смята Хан. "Колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-трудно е и е възможно никога да не се върне на нивото, на което е бил".

МАкар досега вниманието на лекарите да бе фокусирано основно върху малцинството от случаите, които изискваха интензивно лечение, напоследък те започват да обръщат все повече внимание н пациентите, които не са достатъчно тежко болни, за да се налага да постъпят в болница, но които боледуват месеци наред след заразяване.

В момента са в ход изследвания, които да ни помогнат да разберем дълготрайното въздействие на инфекцията, казва Джей Бътлър, зам.директор по инфекциозни болести в американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Симптомите на коронавируса обикновено отшумяват за две или три седмици, но един на всеки десет пациенти страда от симптомите доста по-дълго, писа д-р Хелън Солсбри от университета Оксфорд в статия в "Бритиш Медикал джърнъл".

Много от пациентите й имали нормални показатели на рентгеновите снимки и нямали признаци на възпаления, но въпреки това не можели да се върнат към нормалното си състояние.

"Ако преди заразата сте тичали 5 км три пъти седмично, а сега едва си поемате дъх, като изкачите няколко стъпала или ако кашляте постоянно и сте прекалено изтощени, за да се върнете на работа, тогава е съвсем нормално да изпитвате страх, че никога повече няма да се възстановите", пише тя.

Д-р Игор Коралник, който оглавява невроинфекциозното звено в "Нортуестърн медисин", установил, че близо половината от хоспитализираните за Ковид-19 имали неврологични усложнения като замаяност, отслабено внимание, трудност да се концентрират, инсулти, слабост, мускулни болки, нарушения във възприемането на мирис и вкус и др. Той създаде клиника за рехабилитация на пациенти с Ковид-19, за да проследи дали неврологичните им проблеми са временни или постоянни.

Хан отчита прилики с реакцията на вируса на СПИН. Първоначално лекарите се концентрирали върху смъртността и едва в последните години обърнали повече внимание на сърдечно-съдовите усложнения при пациентите с вируса ХИВ. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Же
    Железан
    3 -2
    09:58, 27 юни 2020
    Да пази Господ от този бич за човечеството през 21. век с по принцип безсимптомно носителство и 0,5% смъртност.
    Вече се радваме неистово, като ни открият рак, диабет получим инфаркт или катастрофираме с колата.
  • 2
    Ха
    Хаха
    1 -3
    12:18, 27 юни 2020
    Кой хи пише тези глупости, как разбраха, че атакува всички органи като Сзо забрани аутопсиите, за да не разберат хората, че всичко е пунта мара...
Последни новини