Социалната класа се отпечатва върху лицето

Само като погледнат лицето ви, хората могат да разберат дали сте богати или бедни, установява ново изследване. На тази база те могат да правят и други преценки: например, че богатите е по-вероятно да бъдат назначени на работа.

Това показва, че нещо толкова дискретно, като сигналите за социалната класа по лицето, могат да засилят класовото разделение, смята водещият автор на изследването, Тора Бьорнсдотир.

„Тези първи впечатления могат да се превърнат в един вид самоизпълващо се пророчество. То ще позвлияе на вашите взаимоотношения и на възможностите, които имате пред себе си.“

Причината вероятно е, че щастливото или доволно изражение (или обратното) често се отпечатват върху лицето през тийнейджърските години или през ранната зряла възраст.

Ето няколко примера от изследването. Можете ли да познаете кои лица изглеждат по-богати и кои – по-бедни? Ако се вгледате по-продължително (долната колона може би е по-бързо разпознаваема за европейците), ще забележите, че лицата отляво (А) изглеждат по-доволни от лицата вдясно (B).

С времето лицето започва перманентно да отразява и разкрива нашите преживявания. Дори когато си мислим, че не изразяваме нищо, остатъците от тези емоции са още там“ – казва д-р Николас Рул, един от съавторите.

В рамките на изследването учените показват снимки на група студенти, а те трябва да определят дали хората са „богати“ или „бедни“.

Интересното е, че хората можели да познаят социалната класа само ако човекът е с неутрално изражение. Ефектът изчезва, когато хората се усмихват.

„Това, което виждаме, е, че студенти на възраст между 18 и 22 години вече са натрупали достатъчно житейски опит, че той може видимо да промени и оформи лицето им до степен, в която може да се каже какво е тяхното социално-икономическо положение, или социална класа.“ – казва Рул.

„Хората всъщност не са наясно какви признаци използват, когато правят тези преценки. Ако ги попитате, нямат представа как го правят. Говори се много за цикъла на бедността и това може да е едно от нещата, които допринасят за него“, заключава Бьорнсдотир.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини