Българин създаде ферма за водни лилии, след като посети Индонезия

Изображение 1 от 4

    Плевен притежава най-голямата у нас колекция от култивирани водни лилии. Това каза за БТА нейният създател, Дойчин Владимиров.

    Той уточни, че уникалната ферма се родила, след като преди няколко години посетил Индонезия. Бил запленен от красотата на водните растения и решил, че това богатство липсва на България. Започнал с 11 цвята, а сега са десетки. Водните лилии не боледуват като другите цветя, изискват малко грижи и много слънце, разкрива собственикът.

    По думите му някои общини започнали да проявяват интерес към тях. На 25 км от Плевен - в с. Тотлебен, с водни лилии украсили местния парк.

    "Подготвяме 100 растения за друг парк. Рекордът ни е създадено поле от 450 водни лилии. Има инициативни държавни служители, които съзнават, че парковете се нуждаят и от красотата на водни растения", коментира Владимиров. Казва, че в Азия е разпространено отглеждане на лилии по домовете в купи за вода.

    "Достатъчно е да имаш съд с вместимост 60-90 л. и с дълбочина 40-60 см., огрян от слънцето. У нас любители на цветята също вече отглеждат водни растения в дворовете си", добавя Владимиров.

    В колекцията си отглежда и видове лилии, които са защитени от Червената книга. Ние сме ги закупили извън България и ги размножаване, така че всеки може да има подобен вид лилия, без да посяга на природата, без да нанася унищожения, подчертава растениевъдът. Той е създал и оранжерия, в която размножава растенията.

    Водните лилии се отглеждат лесно, когато ги имаш в сърцето си, е убеден Владимиров. Според него климатичните промени вече са видими. Миналата година имал цъфнали водни лилии от началото на април до 14 декември. Радва се, че допринася за биоразнообразието в България и раздава красота.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини