5 °C

Цената на тока скочи с 2.7% заради държавната ТЕЦ

Токът за домакинствата поскъпва средно с 2.7 на сто от днес, 1 юли, вместо да поевтинее с 0.55 на сто, каквито бяха обявените в края на май разчети на Комисията за енергийно и водно регулиране. Основната причина за това е включването в захранването за бита на силно закъсалата финансово държавна ТЕЦ "Марица Изток 2", която първоначално бе отрязана от достъп до сигурния пазар, където да продава скъпата си електроенергия.

Парното пък ще поевтинее средно с 12.69 процента спрямо цените от миналия отоплителен сезон, а цената на природния газ през месец юли ще е с 6.05 % по-ниска от юнската, което е над прогнозирания в началото на месеца от "Булгаргаз" спад с над 4 на сто.

Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в онлайн пресконференция, която бе последната за него и на която той отново заяви, че през петте години на мандата му решенията на регулатора са вземани според закона, обективно, безпристрастно и балансирано. До края на тази седмица се очакват номинациите в Народното събрание за шеф и нови четирима членове на комисията, които са с изчетли през април мандати.

Преминаването на разчетеното поевтиняване на електроенергията в поскъпване Иванов обясни с настъпили обстоятелства след оповестяването на доклада с намалението на цените.

Едното е извеждането на небитовите потребители на свободния пазар, което ще намали необходимата за регулирания пазар енергия с над 3 тераватчаса в следващите 12 месеца и така обемът ѝ ще падне до 11.7 тераватчаса, обясни Иванов. Той обаче не навлезе в подробности как това влияе това на цените в микса.

За спасяването на държавната ТЕЦ

"Някои дружества коригираха заявленията си и промениха параметрите си по начин, че влязоха в изискванията да участват с квота на регулирания пазар. Третото обстоятелство е решението на Народното събрание относно бъдещето на въглищните електроцентрали, което изисква да не се допуска прекратяване на дейността на ТЕЦ "Марица Изток 2", каза регулаторният шеф. По думите му, "в стриктно изпълнение на тези решения, на 25 юни енергийният министър Теменужка Петкова възлага на ТЕЦ "Марица Изток 2" да произведе за ценовия период 2.6 тераватчаса, които задължително ще се купят на регулирания пазар", продължи той.

"Съвкупното действие на тези три обстоятелства доведе до промяната, която бе приета днес", заяви Иванов.

Реално обаче решението на парламента, което задължи Петкова да бъде увеличен капитала на въглищната централа с близо 600 млн. лв. и да не допуска закриването на мощностт, бе взето още в началото на годината. Тоест при изготвянето на разчетите с поевтиняването на цените и орязването на желанието на ТЕЦ "Марица Изток 2" и ТЕЦ "Бобов дол", това депутатско решение е било известно на регулатора, но заповедта на Петкова е издадена, след като регулаторът реже дружеството от достъп до регулирания пазар. Така регулаторът е притиснат да даде квота на централата, почти равняваща се на консумацията извадените на свободния пазар фирми. Така държавната централа ще продължи да продава на бита, заради което ще бъде компенсирана за разликата между пазарната цена и себестойността на енергията на дружеството. Реалната причина за това действие е, че мощността не може да продаде енергията си на борсата и това би означавало да спре работа. Подобно нещо би се отразило и на дейността на държавните мини "Марица Изток", които са неин доставчик.

ВКлючването на държавната ТЕЦ на регулирания пазар би трябвало да се слючва за последен път, защото от ЕК искат от следващата година регулаторът да не определя квоти за ток за бита.

Три лева повече

Иван Иванов посочи, че включването на ТЕЦ "Марица Изток 2" в ценовата компонента "задължение към обществото", ще доведе до увеличението ѝ с 1.9 лв./МВтч. Това ще рефлектира върху цената, на която общественият доставчик НЕК ще продава тока на трите електроснабдителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", и  и тя ще бъде 92.92 лв./МВтч вместо планираните 89.57 лв.

В резултат на това цената на бита се повишава. Средното увеличение става с 2.7 на сто. Така клиентите на ЧЕЗ ще плащат с 2.72 на сто по-високи сметки, на ЕВН – с 4.12 процента, а на "Енерго-про" – с 1.5%.

Първоначалните разчети, преди включването на тока от държавната ТЕЦ, бяха за намаление средно с 0.55 на сто за страната. Плановете бяха за спад с 1.69 процента в Североизточна България, обслужвана от "Енерго-Про". За клиентите на ЧЕЗ в София и Западна България спадът трябваше да е 0.45%, а за абонатите на ЕВН в Югоизточна България да има поскъпване с 0.15%.

Иванов обаче посочи, че сега приетото поскъпване е под размера на годишната инфлация за 2019 г., каквато е била практиката на регулатора за петте години, откакто той е начело.

Парното - по-евтино спрямо октомври, по-скъпо спрямо май

При парното поевтиняването спрямо миналия отоплителен сезон е 12.69 процента, заяви Иванов, който за пореден път обяви изявленията за поскъпване на топлоенергията от 1 юли като "неверни твърдения – изцяло манипулативни". " И личи стремеж на определени политици или псевдоанализатори да внушат на потребителите, че цената на топлоенергията ще се повиши. Преследват се нечисти политически цели", заяви той.

Реално спрямо определената последно цена на топлинната енергия за месец май има повишение, което е заради това, че сега се определя едногодишна цена, която отразява прогнози за поскъпване на природния газ през зимата.

"Ако се отчете, че междувременно, заради анекса с "Газпром", се реши да се възстановяват суми на бита, след корекцията намалението е с 4.54 на сто", коментира Иванов.

Той се спря на цените на "Топлофикация София", която е най-големият производител на топлоенергия в страната. Ако на 1 юли 2019 г. цената е била 95.64 лв./МВтч, от днес тя е 82.09 лв. 

Цената на природния газ за юли ще бъде 19.10 лв. МВтч, което е спад с 6.05 на сто спрямо стойността му през юни.

Иванов отбеляза още, че разходите за ремонти на топлофикациите в следващите 12 месеца не са намалявани заради цената на газа. Възстановяването на надвзетите суми заради промяната в цената на руския газ със задна дата – от 5 август 2019 г.,  по никакъв начин не трябва да формира нито печалба, нито загуба за енергийните дружества, припомни регулаторният шеф.

Няма мърдане за либерализацията - ще е през 2025 г.

Той каза още, че до 31 август трябва да се изготвят типовите договори за електроснабдяване за небитовите потребители, които от 1 октомври 2020 г. са длъжни да излязат на свободния пазар, но не са си избрали търговци.

По думите му пълното освобождаване на цените на тока за битовите потребители ще стане на два етапа – през 2023 г. ще бъдат извадени половината битови потребители, през 2025 г. - останалата половина.

През тези пет години сме се водили само от разпоредбите на закона, обективност, безпристрастност и баланс на българската енергетика, каза Иванов на финалната си пресконференция.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Бо
  Боци Кюлчето
  4 -2
  19:58, 1 юли 2020
  Честито на тулупите !
 • 2
  Че
  Честито и на нас
  1 0
  13:30, 2 юли 2020
  Държавната тец , Държавната пералня .
  Пеликани с големи гуши !

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
27 ное 2020
Последни новини