През 2019 са използвани СРС спрямо 3 510 души

Парламентът прие Доклада за дейността на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения през 2019 г. "За" гласуваха 113 депутати и 2-ма се въздържаха. Докладът беше одобрен без дебати.

В него се посочва, че в сравнение с предходната година исканията за използване и прилагане на специални разузнавателни средства /СРС/ са намалели, разрешенията са се увеличили и отказите са по-малко.

По данни на Висшия съдебен съвет лицата, спрямо които са дадени разрешения за използване и прилагане на СРС, са 3 510.

По данни на Върховната касационна прокуратура лицата, спрямо които са изготвени искания, са 1 333. По данни на ДАНС лицата, спрямо които са изготвени искания, са 197.

По данни на Министерство на вътрешните работи (които не са изцяло съобразени със зададените критерии) от структурите са изготвени 3 203 искания за използване и прилагане на специални разузнавателни средства, по които са дадени 2 872 разрешения и 331 отказа.

Лицата, спрямо които са изготвени искания са 2 246. Използвани са най-често специални разузнавателни средства за деяния като организирана престъпна група, наркотични вещества, акцизни стоки, кражби, подкуп и измама.

По данни от мобилните оператори при тях са постъпили общо 54 329 съдебни разпореждания за достъп до данни като от тях 24 712 са по 3акона за електронните съобщения /ЗЕС/ и 29 617 са по Hаказателно-процесуалния кодекс /НПК/ за съда и прокуратурата. В 348 случая мобилните оператори са отказали да предоставят справка за данни, с оглед неспазени процедури и изисквания на ЗЕС и НПК. Сравняването на данните с предходната година показва, че случаите на отказ са се увеличили с 97.

Увеличението в броя на отказите показва, от една страна, че предприятията стриктно спазват законовите изисквания за предоставяне на създадените или обработените в процеса на тяхната дейност данни. От друга страна, че е необходимо надграждащо обучение на професионалните знания, необходими за точното прилагане на разпоредбите на ЗЕС и HПK на органите, на които предприятията са отказали да предоставят справка за данни, с оглед неспазени процедури и изисквания, посочват от Комисията.

В Комисията са постъпили две жалби от физически лица относно неправомерно използване на СРС-та срещу тях. След осъществения парламентарен контрол не са констатирани спрямо жалбоподателите неправомерно прилагани специални разузнавателни средства.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини