30 °C

Новият коронавирус е бил "спящ" на много места по света

Новият коронавирус най-вероятно не се е появил в Китай, а бил в "спящо" състояние по ​​целия свят много преди това и се е проявил при определена комбинация от природни фактори. Това мнение изказва старши научният сътрудник в Центъра за медицина, основана на доказателства (CEBM) в Оксфорд, и гост професор в университета в Нюкасъл Том Джеферсън, цитиран от The Daily Telegraph.

Според учения, все повече доказателства идват от различни страни, че вирусът е бил разпространен на много места по света, преди да бъде идентифициран в Азия.

Миналата седмица испански епидемиолози съобщиха, че вирусът на SARS-CoV-2, който е причинител на коронавирусна инфекция, е открит в проби от отходните води на Барселона от март 2019 г., тоест девет месеца преди да бъдат съобщени първите случаи на зараза в Ухан.

Следи от коронавируса са открити в проби от отточните води от италианските градове Милано и Торино от декември миналата година и в отходните води в бразилския град Флорианополис от ноември 2019 г.

"Мисля, че вирусът вече е бил тук, а под тук имам предвид навсякъде. Възможно е да имаме работа със спящ вирус, активиран от условията на околната среда, казва Джеферсън. В началото на февруари е имало случай [на инфекция с коронавирус] на Фолклендските острови. Откъде дойде? На круизен кораб, плаващ от Южна Джорджия до Буенос Айрес, пътниците са били наблюдавани и на осмия ден, когато преминават морето Уолдел, е регистриран първият случай. Дали ли вирусът се е намирал в приготвената храна и се е активирал, когато е била размразена?", пита ученият.

Аналогията с испанския грип

Джеферсън прави аналогия с масовата пандемия на испански грип, от която от 1918 до 1920 г., според различни оценки, загиват до 100 милиона души, а почти всеки трети жител на планетата е заразен. "В случая с испанския грип се случили странни неща. През 1918 г. около 30% от населението на Западна Самоа умира от испански грип, въпреки че те не са имали контакт с външния свят", казва ученият.

"Обяснението може да е, че тези патогени не идват от никъде и не отиват никъде. Те винаги са тук и понякога нещо ги активира, може би гъстотата на световното население или условията на околната среда и това е, което трябва да изучаваме", казва Джеферсън. Той също така вярва, че вирусът може да се предава не само от човек на човек, например, чрез допир или кашлица, но и чрез отпадните води.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
03 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
03 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
03 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
03 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
03 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
03 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
03 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
03 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
03 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
03 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
03 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
03 авг 2020
Последни новини