Излезе монографията „Паразитни болести в гастроентерологията“,съавтор е д-р Марин Мухтаров д.м.

    От печат излезе монографията „Паразитни болести в гастроентерологията“ от доц. д-р Виолина Боева-Бангьозова, д.м. (паразитолог), д-р Марин Мухтаров, д.м. (гастроентеролог), д-р Марлена Панайотова, д.м. (детски гастроентеролог) и Петя Драгомирова (биолог). Книгата е отпечатана от издателство „Холотера“ и е първото самостоятелно издание у нас, в което подробно се разглеждат паразитозите в гастроентерологията. Особено внимание е отделено на най-разпространените паразитни болести при човека в България (ентеробиоза, гиардиаза, ехинококоза, трихинелоза, аскаридоза и др.), но задълбочено са представени и редица внасяни паразитози, които представляват епидемиологичен (местно разпространение) и клиничен (протичане с усложнения) риск у нас. Повишената опасност от последствията от вноса се обуславя от развитието на международния туризъм и търговските връзки, от изострянето на мигрантската криза, от търговията с храни за сурова консумация и от глобалните климатични промени.

    В монографията обстойно се анализират особеностите на над 40 заболявания. Наред с историческите сведения авторите, доказани специалисти в тази област, предоставят изчерпателна съвременна информация за етиологията и биологичния цикъл на паразита, патогенезата, клиничната картина, диагностиката, лечението и диференциалната диагноза на паразитозите. Дават се сведения за епидемиологията с географското им разпространение, епидемиологичния надзор, контрола и профилактиката на тези заболявания. Книгата е снабдена с богат справочен апарат и подробна библиография.

    Изданието е предназначено основно за специалистите и за специализантите по гастроентерология. Книгата е полезно помагало и за инфекционисти, общопрактикуващи лекари, интернисти, педиатри, паразитолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, стажант-лекари, студенти по медицина, професионалисти по здравни грижи и всички други, които желаят да задълбочат знанията си по тази проблематика.

    Монографията е издадена под редакцията на доц. д-р Виолина Боева-Бангьозова, д.м. и д-р Марин Мухтаров, д.м. Рецензенти са паразитологът, експерт в Световната здравна организация и председател на Българската асоциация на медицинските паразитолози проф. д-р Росица Курдова-Минчева, д.м. и проф. д-р Йордан Генов, д.м. – гастроентеролог, завеждащ Трето отделение в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и председател на Българската асоциация по ултразвук в медицината.

    Доц. д-р В. Боева-Бангьозова, д.м. ни напусна на 04.07.2020 г. – ден преди да излезе от печат тази книга.

    Medical News

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини