Омбудсманът против поскъпването на водата в Хасково

Омбудсманът Диана Ковачева е против поскъпването на водата в Хасково. Становище за това тя е изпратила до Комисията за енергийно и водно регулиране, чиято е последната дума за повишаването на цената, след като ВиК Асоциацията в Хасково не даде становище по предложението в бизнес плана на местното водно дружество.

„В случай, че регулаторният орган одобри предложената комплексна цена на ВиК услугата, „ВиК“ ЕООД, гр. Хасково, ще започне да предоставя най-скъпата услуга в страната“, подчертава общественият защитник в становището си до КЕВР.

Диана Ковачева припомня и, че качеството на доставяната вода в региона е крайно незадоволително.

„В гр. Хасково три години водата не беше годна за питейно-битова употреба, поради завишени нива на алфа активност. Предоставяната вода в Свиленград и в Симеоновград е със завишено съдържание на манган“, изтъква омбудсманът.

От доклад на регулатора става ясно, че е предвидено значително увеличение на цената на услугата „доставяне вода на потребителите“. За битовите клиенти, които до момента заплащат цена за тази услуга от системата „Гравитачно“, предложеното увеличение е около 343 % (от 0,54 лв. на 2,390 лв. без ДДС). Комплексната цена на ВиК услугата за тях нараства с около 170 % (от 1,08 лв. на 2,921 лв. без ДДС).

За потребителите в региона, които до момента заплащат цена на водоснабдителната услуга от водоснабдителна система „Помпена“, увеличението е около 22 % (от 1,96 лв. на 2,390 лв. без ДДС). Комплексната цена на ВиК услугата за тях нараства с около 17 % (от 2,50 лв. на 2,921 лв. без ДДС).

Буди тревога и фактът, че в бизнес плана на ВиК – Хасково, е заложено, че през 2021 г. дружеството няма да постигне няколко от определените от регулатора прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите, сред които са и показателите „Качество на питейната вода в големи зони на водоснабдяване“ и „Качество на питейната вода в малки зони на водоснабдяване“.

Омбудсманът подчертава, че в доклада на регулатора отново липсва информация да са проведени задължителните консултации с потребителите, най-вече в населените места, в които до момента водата се заплаща на цена за „гравитачна услуга“, както и населените места с лошо качество на услугата.

„КЕВР пристъпва към приемане на бизнес плана и ценовото предложение на ВиК Хасково, почти в края на регулаторния период 2017-2021 г. Логично възникват въпроси относно изпълнението на заложените инвестиции и показатели за качество, както и до каква степен цените на ВиК услугите са икономически обосновани“, коментира още Диана Ковачева.

В заключение омбудсманът заявява, че в изпълнение на принципите, от които следва да се ръководи регулаторът - защита на интересите на потребителите, икономическа обоснованост на цените на ВиК услугите, отчитане нуждите на потребителите, които поради географски, теренни или други причини се намират в неравнопоставено положение, КЕВР не следва да одобрява бизнес плана и ценовото предложение на „ВиК“ - Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Мо
    мончо
    35 -2
    17:55, 9 юли 2020
    Ама реално цената на водата трябва да се намали;Насочете усилията си към залавяне на крадците на вода;и обърнете особено внимание на Репиблика;Ако направите от ВИК това ;сметките Ви ще се напълнят;Най–тъпото е да искате от мен и останалите добросъвестни абонати да плащаме повече защото вие не може да се справите с кражбите на вода и абонатите от република;които даже не ви са абонати защото не фигурират никъде в списъците ви
    • Да
      Да сма не
      18 -4
      21:19, 9 юли 2020
      Нищо няма да се промени.. те са мързеливи чановници! Няма ефин читав за работа във вик..
    • Даже Мюфтийството
      си плаща взятката на Боци Тулупа и брат му Романеско Доган ,
      а Хасковлии тарикати :))
    • Гр
      гражданка
      4 0
      16:00, 10 юли 2020
      На ул. "Акация" блоковете не плащат вода от години, а ВИК нехае ?
  • 2
    Jo
    jo
    27 -4
    19:14, 9 юли 2020
    Ми то сега Хасково е вече около 30 000 души, защо продължавате да ги гоните? При вода около 4лв кубика ще е непосилно за повечето хора.
  • 3
    Ан
    Антон
    14 -3
    10:19, 10 юли 2020
    В Хасково плащаме най-скъпата вода в цяла България и то от много години. Когато в големите градове с далеч по-високи заплати от Хасково, те плащаха по 2-2,50лв./куб. ние плащахме 3лв.! Управляващи от ГЕРБ, моля Ви вземете се в ръце и вижте в кв. Република дали плащат, струва ми се, че нещо сметките не ви излизат именно оттам!
  • 4
    Сл
    Служителка ВИК
    11 -4
    10:42, 10 юли 2020
    Откакто Гербери поеха властта във ВиК- Хасково, дружеството се краде безогледно и се води към фалит. След като Бързев напусна, в касата на дружеството имаше 1 300 000 лева!
    След като герберите дойдоха на власт, първата им работа беше да откраднат тези пари, след това продадоха 8 тона мед за скраб, след това започнаха кражбите на други материални активи, сложиха посреднически герберски кухи фирми, през които да минават всички части, тръби и материали които са необходими на дружеството. По този начин продължава и в момента да се източва дружеството. Директора Тодор Марков не е лош човек, но е пионка на бащата на Делян Добрев. Всъщност всички назначения във Вик - Хасково се извършват от бащата на Делянчо.
    Затова искат увеличение на водата! За да може да продължават да си крадат, а други да плащат.
    • Гл
      Глупост
      7 -2
      13:07, 10 юли 2020
      Марков не бил лош човек, но всички назначения били от Добрев. Че какво му е хубавото тогава. Нищо не разбира а и нищо не зависи от него ама е убав. Може би убавец-малиии.
  • 5
    Те
    Течо
    3 -2
    14:58, 10 юли 2020
    Проверка и на водомери в жил.блокове, с така наречените и обособени "Клубчета за отдих", в приземните етажи ! Успех !
  • 6
    Ко
    Колев
    4 0
    16:09, 10 юли 2020
    Приветствам позицията на Омбудсмана Ковачева. Къде са и какво ще кажат сега по въпроса тримата мишоци - депутати от ГЕРБ, които преди месец ни убеждаваха колко качествена вода пият хасковлии. И въобще как защитават интересите на съгражданите си.
Последни новини