32 °C

Дворецът, който през по-голямата част от годината е под вода

Изображение 1 от 2

  Несъмнено когато повечето от нас чуят Индия, първо нещо, за което се сещат е прочутия дворец Тадж Махал. Но Индия има още много приказни кътчета, които си струва да бъдат посетени. Едно от тях - и ние сме си го набелязали за следваща екскурзия, е красивият воден дворец Джал Махал.

  Джал Махал е мраморен дворец, който е буквално потопен във водите на изкуственото езеро Ман Сагар в индийския щат Раджастан.

  Смята се, че е построен от махараджа Мадхо Сингх през XVIII век като място за ловните му похождения. Но векове на бедност и пренебрежение водят да западането на това чудно кътче. По време на последното му обновяване в началото на XXI век, на екипа от архитекти и занаятчии са необходими около шест години, за да възстановят първоначалното величие на двореца.

  Издигайки се от езерото Ман Сагар, Джал Махал вече е толкова пищен, колкото и когато е бил дом на махараджата - дворец на удоволствия за танци и партита след лова на патици. Всяка арка, балкон и вход е сложно украсена, издълбана от пластове червен кварцит, а от градините на двореца продължава да се носи аромат на зюмбюл и жасмин.

  Постепенно Джал Махал успява да си възвърне славата на дворец на удоволствията, които в наши дни са заменени от художествени изложби и интерактивни работилници.

  Макар че не можем да наречем Джал Махал дворец в пълния смисъл на тази дума - тъй като в него липсват обитаеми помещения за престой, той все пак е едно изключително място, най-вече заради факта, че през определен период от година почти цялата сграда е под водата.

  Всъщност три етажа от тази чудна постройка през по-голямата част от годината са потопени под повърхността, така че видим е само най-горният, четвъртият. Именно от терасите на този етаж се откриват прекрасни гледки към езерото Ман Сагар и околните хълмове, наречени Нахаргарх.

  Изкуственото езеро е добре почистено и в момента е дом на много и най-разнообразни пернати създания, като същевременно могат да се видят и различни видове мигриращи птици.

  В дъждовния сезон Джал Махал "плува" в Ман Сагар. Когато обаче настъпи сухото време - в началото на лятото, стените му постепенно излизат на повърхността, тъй като водата пресъхва.

  Обикновено туристическите посещения започват с разходка с лодка през езерото и завършват в градините Rajput и Moghal на покрива на Джал Махал, пишат от Conde Nast Traveller.

  Източник: lifestyle.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 05.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
  05 авг 2020
  Последни новини