8 °C

Свръхбяла боя за охлаждане на покриви получиха изследователи

Изследователски екип, ръководен от UCLA, демонстрира начини да се направи супер бяла боя, която отразява цели 98% от постъпващата топлина от слънцето. Приложими в практиката, тези начини отварят пътища за проектиране на бои, които, ако се използват на покриви и други части на сградата, биха могли значително да намалят разходите за охлаждане. 

Резултатите, публикувани онлайн в Joule, са основна и практическа стъпка към поддържане на сградите по-хладни чрез пасивно дневно лъчево охлаждане - спонтанен процес, при който повърхността отразява слънчевата светлина и излъчва топлина в пространството, охлаждайки се потенциално до температура под околната. Това може да понижи температурата в помещението и да помогне за намаляване на използването на климатик и свързаните с това емисии на въглероден диоксид.

"Когато носите бяла тениска в горещ слънчев ден, се чувствате по-прохладно, отколкото ако носите такава, която е с по-тъмен цвят. Това е така, защото бялата риза отразява повече слънчева светлина и същата концепция важи за сградите", казва Аасват Раман, асистент по материалознание и инженерство в Инженерното училище на UCLA Samueli и главен изследовател по проучването. "Бял покрив, боядисан в бяло, ще бъде по-хладен от този в по-тъмен нюанс. Но тези бои правят и нещо друго - те отхвърлят топлината в инфрачервените дължини на вълната, които ние хората не можем да видим с очите си. Това би могло да позволи на сградите да се охладят още повече".

Най-добре представящите се в момента бели бои обикновено отразяват около 85% от входящата слънчева радиация. Остатъкът се абсорбира от химическия състав на боята. Изследователите показаха, че прости модификации на съставките на боята могат да предложат значителен скок, отразявайки до 98% от постъпващото лъчение.

Сегашните бели бои с висока слънчева отражателност използват титанов оксид. Макар че съединението е много отразяващо на най-видимата и близо инфрачервена светлина, то също така абсорбира ултравиолетова и виолетова светлина. Качествата на съединението да абсорбира UV лъчи го правят полезно при слънцезащитни лосиони, но също така водят до нагряване под слънчева светлина, което пречи на поддържането на сградата възможно най-хладно.

Изследователите проучили замяната на титаниевия оксид с евтини и лесно достъпни съставки като барит, който е пигмент в боите, и захранван политетрафлуоретилен, по-известен като тефлон. Тези съставки помагат на боите да отразяват UV светлина. Екипът е направил още уточнения във формулата на боята, включително намаляване на концентрацията на полимерни свързващи вещества, които също поглъщат топлина.

"Потенциалните ползи от охлаждането, които това може да доведе, могат да се реализират в близко бъдеще, тъй като предлаганите от нас модификации са в рамките на възможностите на индустрията за боядисване и покрития", казва постдокторантът от UCLA Джьотирмоя Мандал, научен сътрудник в Schmidt, част от изследователската група на Раман и съавтор на изследването.

Изследователите също така отбелязват, че много общини и правителства, включително щата Калифорния и Ню Йорк, са започнали да насърчават технологии за прохладен покрив за новите сгради.

"Надяваме се, че работата ще стимулира бъдещи инициативи за супербели покрития, не само за икономия на енергия в сградите, но и за смекчаване на топлинните островни ефекти в градовете и може би дори ще покаже практичен начин, който, ако бъде приложен в глобален мащаб може да повлияе на климатичните промени ", каза Мандал, който изучава технологиите за охлаждащи бои от няколко години. "Това би изисквало сътрудничество между експерти в различни области като оптика, материалознание и метеорология и експерти от индустрията и политическите сектори".

повече информация: DOI: 10.1016/j.joule.2020.04.010

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъда свързана с много отговорности и е възможно доста да ви натовари. Хубавото обаче е че хората около вас са източник на много приятни емоции, които ще неутрализират напрегнатостта ви. Очаквате нещо важно, но най-вероятно няма да го получите в рамките на този ден. Имайте повече търпение в личен план, където от вас се очаква да предприемете нещо.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С лекота ще преодолявате всякакви мисловни предизвикателства. Обучаващите се и хората на науката ще имат особен импулс днес. С лекота ще отхвърляте камари от запланувани задачи. Ще защитите смело творческите си идеи. Не приемайте насериозно, ако чуете остри думи по свой адрес. Концентрирайте се . Предстои да се покажете в най-бляскавата си светлина в професионалното поприще.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес най-вероятно ще ви се наложи да се занимавате с доста задачи, които не сте планирали. Това едва ли ще е в състояние да ви притесни. Вие сте от хората, които умеят да се справят с всяка ситуация. Предстоят ви изненади, свързани с личните ви очаквания относно определено събитие. Въздържайте се от прибързани коментари.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Високото ви самочувствие ще бъде забелязано от всички наоколо. Уверени сте в себе си и не се поддавате на чужди влияния, а предпочитате да следвате собствените си планове. Добре е все пак да не се дистанцирате от хората, които държат на вас. Семейството ви очаква вашето внимание.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Планирате много задачи, но и по-малко да свършите, пак ще останете доволни. Помислете за спокойствието и здравето си, всяко натоварване може да доведе до изтощение. Имате желание да се намесите в повече сектори и направления, но преценете добре възможностите си. Обърнете внимание на детайлите в пряката си работа, те са важни.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате уверено и точно и това ви приближава към успешния завършек на важно за вас начинание. Стилът ви е неподражаем и максимално ефективен. С напълно основателно самочувствие можете да напишете учебник за предприемачи.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Основните ви занимания днес ще са свързани предимно с приключване на започнат проект, както и със стартирането на друг, мащабен и печеливш. Бъдете внимателни, възможни са недоразумения от технически характер. Нечия съпротива ще ви се отрази неблагоприятно на настроението.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вдъхновени от добри сили ще работите по нови и важни неща, доказвайки качествата и уменията си. С полезните си контакти ще задълбочите познанията си в интересуващите ви сфери, доближавайки се по този начин най-близко до желаната цел. За едни тя е свързана с професионалното им израстване, други са привлечени от нова личност или материална привилегия.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Дайте предимство на това, което е важно сега за вас и не започвайте много задачи на веднъж. Значимостта на очаквано от вас събитие ще повиши притесненията ви, но ще се справите. Предвид отговорността ви отсега е ясно, че ще се справите, приобщавайки към работата си и други хора.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията ви днес, професионални или лични, ще ви носят добро самочувствие. Отлично представяне на изпити или интервю за нова работа. Романтични срещи и контакти. Положителни резултати, ако проявите смелост и отстоявате докрай тезата си. Бизнеса ще претърпи преустройства.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Не преживявайте толкова сътресенията в личния си живот. Вярно е, че се чувствате неразбрани и отхвърлени. Помислете за коренна промяна в поведението си, ориентирана към по-голяма заинтересованост към чувствата и вълненията на околните. Всяко страдание е връщане назад, за да потърсим грешките си и да се поучим от тях.
20 окт 2020
Последни новини