Според превозвачи тол системата е "счупена", според АПИ няма технически проблем

Представители на транспортни фирми разговаряха днес в Русе с проф. Олег Асенов - член на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура". По време на срещата бяха обсъдени както актуалните въпроси, свързани с прилагането на тол системата, така и резултатите от първите месеци от въвеждането й в експлоатация.

Според Мариета Иванова - управител на транспортна фирма от Русе, тол системата не работи.

"Тази система е счупена. Тя не работи, а само събира глоби. Нашата молба е докато не се изчистят всички тези неизправности, да бъдат върнати винетните такси. Ние искаме да заплащаме такси. Предлагаме дори винетните такси да бъдат в пъти по-високи, но да знаем, че като платим, ще се движим спокойно. В момента се занимаваме да следим бордови устройства, маршрутни карти и други", заяви Иванова.

Тя каза, че са представени много случаи в АПИ, които доказват проблем със системата, като даде пример, че има глоба, защото е взела маршрутна карта, но в системата това не било отразено.

Проф. Олег Асенов обясни, че агенцията организира поредица от срещи на регионално ниво с превозвачите. Основната задача е да се говори за тол системата, да се обяснява как работи, да се разрешават възникнали казуси и да се повишава доверието на хората в нея.

Според проф.Асенов проектът е успешен. Въпреки ситуацията с коронавирусната инфекция и намаляването на интензивността на трафика с повече от 25 процента има устойчив тренд на нарастване на приходите от събиране на пътни такси. Електронно се таксуват повече от 60 000 пътни превозни средства, продадени са над 1 350 000 маршрутни карти.

Асенов обясни, че всяка система по стандарт има определени елементи - т.нар. "технически загуби". В българската тол система те били в нормата - под 0,5 процента.

Той обясни, че "хората не са статистика" и дори един случай да има за неправомерна глоба, това е оценка за работата на системата.

"Нашата задача е повече да говорим с хората, защото изключението създава у тях усещането за правило", каза Асенов.
Ще бъде организиран и приемен ден всяка седмица по региони с началниците на сектори към националното ТОЛ управление.

Според проф.Асенов към момента няма технически проблем със системата на нито едно нейно ниво. Има частни случаи, като даде пример, че за шест дни са подадени около 700 различни жалби. От тях само девет били за неработещо бордово устройство. Останалите били свързани с въведен грешен маршрут, грешен брой оси, невключено бордово устройство.

Според Асенов не трябва да се връщат винетните такси.

"Ние нямаме проблеми в техническата част на системата, а имаме по-скоро проблеми при взаимодействието между елементите по веригата в нейната експлоатация. Върху това трябва да се работи. Не мога да кажа, че колегите имат вина. Вероятно трябва да има повече срещи, на които да разясняваме експлоатацията на системата", каза проф.Асенов.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Съ
    Съвет
    3 -2
    14:24, 10 юли 2020
    Абе хора, вземете камъни и ги счупете тези Тол камери! Те са сложени за да ни обират. Толкова ли е трудно?! Сега поне има и маски и няма да разберат кой ги е счупил. Всеки като строши по 2-3 камери и няма да има Тол система. Аз когато мина и ги замервам с камъни. Да плащам, че се движа по пътя! Пътя е на всички! Това и през Римската и Османската империя го е нямало!
    Това е новия световен ред, да плащаш за всичко! Скоро и за въздуха ще има такса.
Последни новини