В Росенец: жив щит от симпатизанти на ДПС, полицията спря Иванов и "плажуващите"

Няколко часа преди акцията за масово плажуване на брега до т.нар. Догансарай, симпатизанти на ДПС образуват своеобразен жив щит около имението.

Както стана ясно по-рано, младежи от младежката структура на Движението бяха организирани от кмета на Гърмен Феим Иса и още снощи започнаха да пристигат в Росенец. Като казваха пред камерите, че отиват на... плаж. Симпатизантите са от Гърмен и Кърджалийско, Хасковско.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов също вече е в района. Иванов обаче се изненада от "избирателната пропускливост" на пратените да охраняват двете мероприятия полицаи.

Пред камерата на бТВ Иванов показа уведомлението към общината в Бургас за организираното от него мероприятие, като посочи, че униформените пропускат само симпатизантите на ДПС, но не и участниците в "масовото плажуване". По думите му мястото на "пропускателния пункт" е своеобразна тапа, на която около 11 ч е възможно да се срещнат двете групи - което е предпоставка за възникване на напрежение. 

"Българските власти помагат на ДПС да демонстрира сила, че властта е на тяхна страна", заяви Иванов.

Той многократно напомни на полицаите, че при съгласуването на акцията вчера органите на властта са заявили, че няма пречка "плажуващите" да бъдат допуснати до брега, тъй като няма друго заявено мероприятие. Днес обаче вече се оправдават с наличието на симпатизантите на Движението и така спират хората, участващи в акцията. 

А малко по-рано Иванов написа във фейсбук:

"Днес очакваме организирането на провокации на Росенец: ДПС събира голяма маса свои активисти с автобуси към летния сарай и явно също ще организира провокативно контра-събитие. В последните дни е издигната незаконна ограда, срещу която пускаме жалба. След провокацията на НСО с опита да спрат навигацията и цялостното поведение на службата в последните дни, е ясно, че тя ще действа като военно крило на ДПС днес. Въпреки всичките ни опити вчера, не можахме да получим адекватно съдействие от полицията: отказаха да се ангажират, че ще има кордон, не дадоха информация за планираната разстановка на място, не беше определен път за преминаване на хората покрай сарая.

Не бих се изненадал да има провокатори и различни провокационни действия от страна на НСО и ДПС.Сараите винаги са използвали етническото напрежение като своя легитимация.

Призовавам никой да не се поддава на провокации и да не се въвлича в агресивни действия! Не бива да им дадем възможност да успеят с планираната си провокация да разиграват "етническата карта"! Отиваме на Росенец като свободни граждани. Независимо от произхода си, всички нормални хора искат правила и законност. България е една за всички!"

До акцията по масово плажуване се стигна, след като миналия вторник Иванов и двама негови сподвижници стигнаха до непристъпния "анклав" с лодка и опитаха да слязат на брега. Бяха посрещнати от охранители и грубо отблъснати. В последствие стана ясно, че гардовете са служители на Националната слубжа за охрана (НСО). С този акт съпредседателят на ДБ искаше да покаже, че Доган е завзел неправомерно българска територия със съдействието на държавните институции. 

Всичко това предизвика широк отзвук, като доведе до поредните престрелки между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 - кой носи отговорност за НСО и завърши с оставката на началника на службата ген. Красимир Станчев. Институциите обаче не се произнасят по законността на строежите при Росенец, известни като Догансарай.

Публикувахте от Ивайло Мирчев в Петък, 10 юли 2020 г.
Източник: Клуб Z

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    🔫
    🔫
    22 -6
    10:49, 11 юли 2020
    С парите на данъкоплатците криминалната мутра Боко Методиев охранява крадливият манго меди демиров доганов.
  • 2
    Тр
    трябва да изметем герб
    23 -5
    11:30, 11 юли 2020
    В изключително унизително положение поставя герб българския народ. Герб признава пред цяла България кой дърпа конците на Бойко. Показва се на цяла България на кого е подчинена полицията.Срам, срам, не може да се търпи повече това. Това е пленена държава. Долу ръцете на Доган от нашата държава. Долу Герб, долу Бойко. Къде са патриотите, къде се скриха? Няма значение кой от коя партия е трябва всички да излезем навън и да изгоним предателите. Тази държава си е нашата.
  • 3
    Ви
    Вижда се
    19 -5
    11:50, 11 юли 2020
    Бойко е мутрата на До.ган !
  • 4
    Ха
    хаха
    11 -4
    12:01, 11 юли 2020
    думата е друга, не е мутрата
    • Ко
      коректор
      13 -4
      12:53, 11 юли 2020
      Бойко е държанка на ДПС.
  • 5
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • ©
      ©
      14 -3
      12:52, 11 юли 2020
      Тъп си, трол.
  • 6
    До
    Доган
    10 -3
    13:45, 11 юли 2020
    Не само, че е тъп, ами го чукат и отзад!
  • 7
    19
    1952
    13 -3
    14:18, 11 юли 2020
    Български полицаи да пазят сараите на един затворник-СРАМ И ПОЗОР!!!
    • Ро
      Росен
      1 0
      11:06, 12 юли 2020
      Никакво увеличение на заплатите на заптиетата.
  • 8
    Ва
    Васил
    15 -4
    15:38, 11 юли 2020
    Опитват се да внушат, че назрява етническо напрежение.
    Протестът в „Росенец“ не е срещу определен етнос.
    Не е срещу определена политическа партия.
    Не е срещу определена личност.
    Протестът е срещу хунтата
    Привърженици на ДПС - вие също можете да се опълчите срещу хунтата и да се присъедините към останалите българи.
    Днес се определя бъдещето ни. Да бъдем единни.



    Протест - Единни срещу Хунтата
  • 9
    Хунтата ще го духа вече
  • 10
    Ва
    Валери
    11 -2
    15:50, 11 юли 2020
    Специално се подбират най-тъпите и брутални уроди за да „охраняват“ мутрата от народа. Погледнете им физиомутрите. Нарочно се подбират индивиди без душа и СЪЗНАНИЕ, на които не може да бъде обяснено ЗАЩО протестират хората. Тези уроди са там за да бият, за да удовлетворят собствените си комплекси за малоценност.

Още новини

Последни новини