29 °C

Доматите комуникират с електрически сигнали през мрежа гъбички

Почвата под краката ни е жива, електрически сигнали се изпращат от едно растение до друго, според нови проучвания на изследователи.

Д-р Юри Щесел - професор от университета на Алабама в Хънтсвил (UAH) в катедрата по електрическа и компютърна техника и неговият колега и д-р Александър Волков - професор по биохимия в Университета в Оукууд,  използват физически експерименти и математическо моделиране, за да проучат предаването на електрически сигнали между доматените растения. Специалността на д-р Щесел е контролната техника. Д-р Волков изучава разпространението на електрически сигнал в растенията, а също и между растенията чрез мрежа от гъбички (Mycorrhizal fungi), които са навсякъде в почвата и изглежда, че действат като верига. Двамата за първи път сътрудничи в изследване през 2017 година.

Растенията генерират електрически сигнали, които се разпространяват през техните части. Когато корените на доматите експериментално се изолират един от друг с въздушна междина, електрическият импеданс на празнината е много голям.

Когато растенията растат в обща почва, експериментите показват, че импедансът на земята не е много голям и те могат да комуникират, като предават електрически сигнали помежду си чрез мрежата гъбички в почвата.

"Проучихме експериментално и аналитично чрез симулации само комуникационната мрежа между две растения", казва д-р Штесел.

Изследването на доматите, фокусирано върху експериментално проучване и математическо моделиране на разпространението на електрически сигнал между растения от един и същи вид, отваря нови още въпроси дали има комуникация между различни видове растения чрез гъбичките.

"Смятам, че определено е възможно сигналите да се разпространяват през кореновата мрежа и да се разпространяват през земя или почва от доматено растение до, да речем, дъб", казва д-р Штесел. "Почвата играе ролята на проводник."

Естеството на всяко съобщение, което се изпраща, е неизвестно и изучаването му е извън обхвата на експеримента. Д-р Щесел смята, че това е изключително интересен въпрос.

"Не е правено проучване за когнитивната обработка на електрическите сигнали, преминали и приети от растенията“, казва той. "Друг проблем е да се проучат комуникациите на растенията чрез електрически вълни във въздуха. Това е друга история, която все още не е задълбочено проучена."

Alexander G. Volkov et al. Underground electrotonic signal transmission between plants, Communicative & Integrative Biology (2020). DOI: 10.1080/19420889.2020.1757207 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
03 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
03 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
03 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
03 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
03 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
03 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
03 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
03 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
03 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
03 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
03 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
03 авг 2020
Последни новини