Сега е времето да поработим върху имунитета

Развитието на епидемията с новия коронавирус все още буди тревога. Някои изследователи на процесите предричат тежък ръст на болните през есенно-зимния период, а други - сложни моменти, когато COVID-19 „застане“ рамо до рамо със сезонния грип и характерните за периода респираторни вируси. Каквото и да се случи, няма по-добър момент от лятото, за да поработим за добрия имунитет.


Сън
Колкото и неочаквано да е, на първо място е съняj. Той е важен за имунитета. И по-специално етапите на бавен сън са свързани с повишаване на функцията на Т-лимфоцитите, които помагат в борбата с всяка инфекция: бактерии, гъбички, вируси. Предполага се, че липсата на мелатонин влошава хода на много вирусни инфекции, а и някои експерти свързват тежкото протичане на вирусни заболявания при възрастни хора с факта, че с възрастта нивото на мелатонин намалява.

При продължителна липса на сън имунните клетки започват да произвеждат по-лоши защитни цитокини. Освен това образуването на антитела към инфекциозни патогени се забавя.
Затова за силен имунитет трябва да спим толкова, колкото човек се нуждае според индивидуалната му норма. Необходимостта от сън се определя генетично и може да варира от 4 до 12 часа при различните хора. Средно, за да се чувства добре, възрастен човек трябва да спи 7-8 часа.
Часът на лягане пък, противно на общоприетото схващане, не е толкова важно. Смята се, че „най-полезният“ сън е от 22 часа до полунощ, защото в този момент, в организма се произвежда максималното количество хормон на съня мелатонин.
Но учените твърдят, че това не е съвсем вярно. Всеки човек има свои върхове на производството на мелатонин и това зависи от индивидуалната потребност от сън (продължителност на съня) и хронотип („бухал“, „чучулига“, междинен тип). Затова трябва да изберем времето за лягане, като се съсредоточим върху биоритмите си. 


Хранене

В летните горещини много хора отказват животинските продукти и временно се превръщат във вегетарианци. Тази година обаче това не е желателно да се случва. Много защитни фактори на имунитета имат пептидна (протеинова) природа, следователно, на нашата маса трябва да има млечни продукти, постно месо, птици, морска риба.
Лятото е и чудесно време за попълване на запасите на организма от витамини. Пресните зеленчуци и плодове вече са навсякъде, а те си остават основен доставчик на микроелементи, катализатори на важните процеси в имунната система. Доказана е ролята на витамини Е, А, цинк, желязо и други за укрепване на имунитета. Що се отнася до витамин С (аскорбинова киселина), около който напоследък се водят спорове относно ползите му, повечето изследователи са склонни да защитят тезата, че витамин С е необходим за стабилното функциониране на имунната система. А колкото до вредата от високите дози - всяко лекарство може да се превърне в отрова, ако не е правилно дозирано.
Добрата новина е, че е невъзможно да се прекалим с аскорбиновата киселина, ако хапваме пресни зеленчуци и плодове като касис, ягоди, череши, зелен лук.


Витамин D

Витамин D, който се произвежда в организма под действието на слънчевата светлина, е изключително важен за силния имунитет. Но поддържането на нормата му през цялата година е изключително трудно. Извън топлия сезон почти всички хора имат повече или по-малко изразен дефицит на витамин D. За щастие във всяка аптека можете да намерите водно разтвор на витамин D, който се усвоява по-лесно и не зависи от приема на храна. Но все пак, най-добре е да получим слънчевия витамин по естествен път.


Движение

Всички знаем, че умерената физическа активност помага за поддържане на имунитета. Въпреки това, прекомерните натоварвания също могат да подкопаят защитните сили на организма. Всяко спортуване е вид стрес за тялото. Затова леките натоварвания, с умерено темпо, са добър вариант като превенция.
По-напредналите отлично знаят, че вида упражнения - кардио и силовите тренировки, са еднакво полезни за имунитета. Те имат различни биохимични задачи, но и двата вида трябва да бъдат присъстват в ежедневните тренировки.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини