Йохана Даймел за новите записи с Божков: “Това не се прави!“

В Германия подобно нещо е немислимо. Това изобщо не се прави, казва външната наблюдателка Йохана Даймел за разпространените от прокуратурата нови записи на Васил Божков. С нея разговаря Александър Андреев.

Г-жо Даймел, как оценявате сегашната ситуация в България?

По всичко личи, че недоволството срещу българското правителство и непрестанните скандали, които през последните месеци, ако не и години, разтърсват страната – че всичко това все някога ще избухне. Явно този момент е дошъл и хората отново излязоха на улицата, както през 2013 година.

Днес се разбра, че Главната прокуратура разполага със записи на телефонни разговори, в които предполагаемо звучи гласът на укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения.

Прокуратурата изхожда от това, че Божков разговаря с един български журналист, с един политик и с неизвестно лице. В един от разговорите става дума за това, че Васил Божков бил „налял 10-15 хиляди лева" в протестите и че можел да изпрати 10 хиляди души на улицата. Какво мислите за тази информация и за факта, че тя беше разпространена тъкмо сега?

Първото, което се питам, е: Как така Главната прокуратура подслушва господин Божков? Да, той е в Дубай, но се готви да създаде политическа партия и в този смисъл вече е политическа фигура. Вярно, срещу него са повдигнати обвинения, но това е всичко. Според мен това подслушване не е в реда на нещата.

На второ място: Публикуването на протоколи от подслушване е нещо крайно нередно! Такива случаи има не един и два на Балканите, знам го от опит. Публикуват се някакви записи, където някакъв глас оклеветява някого. Пак ще кажа: това не се прави! Да не говорим, че тепърва трябва да се проучи чий е гласът и какво точно е казал. В една утвърдена демокрация, в една правова държава, каквато е Германия, например, такова нещо не може да се случи. Казвам го съвсем отговорно.

На трето място: Изобщо не вярвам, че с такава сума може да се финансират такива протести. Според мен тези протести обхващат всички слоеве от населението, което е изключително недоволно от всичките корупционни скандали. Нека не забравяме, че искрата беше запалена, когато Христо Иванов акостира с лодката край резиденцията на Доган.

Йохана Даймел е член на Управителния съвет на Дружеството за Югоизточна Европа и независим политически анализатор по теми, свързани с югоизточноевропейските страни.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Да
    Да ама не
    17 -28
    14:48, 15 юли 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ха
      хаха
      16 -4
      15:53, 15 юли 2020
      и каквото пропусне да информира, Божков го допълва. Или Бобоков. Такова едно информиране пада...
    • На
      Нагласен преврат
      14 -10
      19:18, 15 юли 2020
      Нали идват избори, нали България влезна в Европейският банков съюз. Това някои олигарси многооо ги дразни. Ще им секнат милионите. Няма вече скришом далавери и крадене. И започнаха с пари да организират протестите. И тълпата се върза на интригата
  • 2
    Sченге
    19 -9
    15:50, 15 юли 2020
    Точно написано,коментарите са излишни...
    • Яв
      Явно
      8 -5
      22:54, 15 юли 2020
      Явно си бил от тайните S ченгета на Узунджово пъдарето! Много ги разбираш😎
  • 3
    Ко
    коментар
    19 -14
    16:10, 15 юли 2020
    Г-жа Йохана Даймел е абсолютно безпристрастна и прави един обективен коментар на фактическата обстановка в България. Трябва да си абсолютен дебил или платен провокатор за да оспорваш нейните констатации.
    • Вт
      Втори коментар
      3 -9
      19:43, 15 юли 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
  • 4
    Аг
    Агент Шминг
    9 -5
    17:19, 15 юли 2020
    И от вън да ни го кажат...
  • 5
    Ам
    аман от кyрви
    4 -4
    22:46, 15 юли 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Ку
      курвар
      0 -2
      01:12, 16 юли 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини