23 °C

Каква е връзката между холестерола и съня?

Холестеролът играе жизненоважна роля в подпомагането на организма да произвежда витамин D и определени хормони и дори в образуването на клетъчните мембрани.


Има различни видове холестерол. Липопротеинът с ниска плътност (LDL) е холестерол, който често се свързва с отрицателни ефекти върху здравето. Състои се от повече мазнини, отколкото протеин. Прекалено много от него може да се натрупва и да образува липидни плаки в артериите, което води до сърдечносъдови заболявания.


Липопротеините с висока плътност (HDL), от друга страна, имат способността да изсмукват излишния холестерол. Той доставя първо необходимото на тялото и след това почиства всичко, което би довело до натрупване.


Според различни проучвания както прекалено многото, така и твърде малкото сън имат отрицателно въздействие върху нивата на липидите в организма. Сън по-малко от пет часа през нощта повишава риска от високи нива на триглицериди (молекули, които се намират в кръвта, а високата им концентрация се свързва с висок риск от сърдечно-съдово заболяване) и ниски нива на HDL холестеролът („добрият холестерол”) при жените. Сънят с продължителност, по-голяма от осем часа, също има подобен резултат. Мъжете не са толкова чувствителни към количеството на съня както жените.


Твърде малкото количество сън също води до високи нива на LDL холестерола (който допринася за натрупване на мазнини в артериите). Според проучвания, хората, които спят по-малко от шест часа всяка вечер, значително повишават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Освен това учените разкриват, че хъркането има връзка с по-ниски нива на „добрия” HDL холестерол.


Здравето на младите хора също се влияе от връзката между холестерола и съня. Учените смятат, че недоспиването води до увеличаване на апетита към храни с високо съдържание на холестерол, намаляване на физическата активност и повишени нива на стрес. Установено е, че нивата на холестерол се подобряват с всеки допълнителен час сън до достигането на 8 часа.

В повечето от тези изследвания, обаче, се отчитат и други вредни фактори от начина на живот, които също допринасят за високите нива на холестерола. Някои от хората с лоши навици за сън също се занимават и с други вредни дейности, които биха могли да повишат риска, като - тютюнопушене, неправилна диета или застоял начин на живот.

Източник: http://puls.bg

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
14 авг 2020
Последни новини