20 °C

Математиката зад Covid-19 – кога ще успеем да „задушим“ вируса с имунитет

Все още има много въпросителни относно пандемията, но всички знаем кога ще ѝ дойде краят – когато разпространението на вируса се забави достатъчно и накрая достигне точка, в която вече не може да намери нови носители, защото е изграден масов имунитет. До този етап може да се стигне чрез ваксина или ако достатъчно хора го преболедуват. Но за какви числа става дума, когато говорим за така наречения herd immunity?

Oпределянето на границата, когато Covid-19 ще бъде „задушен“, е от фундаментално значение. Проблемът е, че е почти невъзможно тя да бъде изчислена с абсолютна точност. Първо, трябва да знаем колко човека заразява един болен от коронавируса. Тази стойност се изписва R0 (чете се „R naught”). При Covid-19 един болен заразява средно още 2.5 човека. В такъв случай границата за постигане на масов имунитет се явява 60% (може да видите формулите за изчисление на стойностите ТУК). N.B. това не означава, че вирусът ще СПРЕ да се разпространява, когато 60% от населението има имунитет. Значи, че ще ЗАБАВИ своето разпространение. Представете си го като да махнете крака си от педала за газта - колата ще започне да намалява скоростта, но няма да спре веднага, а бавно и постепенно.

Досега разгледахме оптимистичния поглед над нещата. Сега започва сложната част. Както казахме, 2.5 заразени от един болен е средностатистическа величина. Тази стойност ще варира в зависимост от много фактори. Например местожителство. Човек, който живее в жилищен блок и работи в офис, има вероятност да зарази много повече хора от такъв, който живее и работи във фермата си и няма съседи в радиус от няколко километра. Места като старческите домове биха могли да се превърнат в истински епицентрове на заразата, защото възрастните хора са много по-уязвими. Дори R0 от 2.5 да важи в световен мащаб, в някои места това число ще е значително по-голямо и 60% имунитет сред населението няма да е достатъчен.

 

Обикновено масовият имунитет, разгледан в контекста на кампаниите за ваксинация, предполага, че всички хора имат еднакъв шанс да прихванат болестта. В случая имаме естествено разпространяваща се инфекция, която не се съобразява с това правило и социалното ни поведение се явява определящ фактор. По-комуникативните и несъобразяващите се с мерките за безопасност са по-застрашени от вируса.

Биологичните ни различия също са от ключово значение във времена на пандемия. Някои хора са по-уязвими и първоначално Covid-19 ще се разпространява между тях. Рано или късно, за да продължи да съществува, той ще трябва да се насочи и към по-устойчивите индивиди, което ще убие инерцията му. Това означава, че с времето ще бъде достигнат пик, след който поне на теория би трябвало бройката заразени да върви безвъзвратно надолу.

Проблемът е, че без налична ваксина никой не може да каже с точност колко процента от населението трябва да е изкарало болестта, за да придобие нацията естествен имунитет.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ако действията ви не влизат в конфликт със законността, то денят е решаващ за професионалното ви израстване. Идеите ви ще бъдат оценени. Нуждаете се от финансова подкрепа, която най-вероятно ще получите. Не надценявайте конкурентите си, с нищо не ви превъзхождат - както в работата, така и в любовта. Запазете дистанция по отношение на спор, в който ще бъдете въвлечени не по ваша воля.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вие сте щастливци, защото можете спокойно да се облегнете на сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Личните ви емоции засягат само вас и не е нужно да ги правите публични.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В подготовка за изпити и усъвършенстване на способностите ви ще премине деня за много от вас. По-добри доходи и качество на живот, такива са амбициите ви и предвид реалностите около вас, сте обнадеждени. Измежду добрите развития около вас са новости, свързани с участието ви в чуждестранни проекти. Пътуванията ще са успешни.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ако на работното място зависите от някого, не се показвайте агресивни, както и не предприемайте действия през главата на началника си. Изпитвате желание за изява, но трябва повече да обмисляте действията си, за да не си навлечете нечии гняв, независимо от това какво мнение имате за себе си.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Благоприятни развития ще ви помогнат да напредне-те в планираните задачи. Обстоятелствата ще се нареждат във ваша полза, стига да сте съобразителни и прагматич-ни. Някои от вас ще пътуват в подкрепа на бизнеса си или във връзка с други нужди. Позабравено познанство с някого ще възкръсне, за да ви направи и двама ви доволни.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще сте доста заети и най-вероятно непрекъснато в движение. Работата ви ще изисква да се срещата с различни хора и да се съобразявате с желанията им. Едва ли има по-добри дипломати от вас, така че бъдете сигурни в успеха си. Очарователното ви присъствие ще бъде оценено от личност, с която бихте могли да имате емоционална връзка.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започнатото в последно време ще го приключите днес, или с днешния ден ще поставите началото на нещо ново. Всичко ще зависи от вас и в този смисъл е добре да се приведете в подходящата форма. Ако вече сте на почивка ще имате спокоен ден, но не прекалявайте с претенциите си към околните.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вземете инициативата в свои ръце, не се поддавайте на течението. Ще срещнете нов човек, който коренно ще промени живота ви. Помислете и за работата си, днес е подходящ ден за бизнес контакти. Съумеете ли да се възползвате от изгодна за вас ситуация ще спечелите стратегическо предимство. Не пропускайте този шанс.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С много енергия и желание за работа ще подхождате към всеки възникнал проблем. С лекота ще отхвърлите всички стари за-дължения. Възползвайте се максимално от жизнеността и отличната си форма. У дома с радост ще се оставите да ви поглезят, но и вие пригответе изненада за близките си. Взаимните и споделени чувства ще ви сплотят и направят истински щастливи.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Развитието на делата ви подхранва увереността и надеждите ви. Новостите ще ви привличат и ще се посветите на смело начинание, обещаващо добра възвращаемост. В личен план е време да си дадете ясна сметка на къде са ориентирани предпочитанията ви и да не пречите на другите, ако не ви е интересно.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вариантите са повече, от вас зависи какво ще предпочетете. Порицанието, на което се подлагате не е начин да избегнете отговорностите си. Волята ви е силна. Дайте предпочитания на истинските и стойностни неща за вас и ще намерите по-бързо отговора на онова, което ви вълнува.
15 май 2021
Последни новини