31 °C

Математиката зад Covid-19 – кога ще успеем да „задушим“ вируса с имунитет

Все още има много въпросителни относно пандемията, но всички знаем кога ще ѝ дойде краят – когато разпространението на вируса се забави достатъчно и накрая достигне точка, в която вече не може да намери нови носители, защото е изграден масов имунитет. До този етап може да се стигне чрез ваксина или ако достатъчно хора го преболедуват. Но за какви числа става дума, когато говорим за така наречения herd immunity?

Oпределянето на границата, когато Covid-19 ще бъде „задушен“, е от фундаментално значение. Проблемът е, че е почти невъзможно тя да бъде изчислена с абсолютна точност. Първо, трябва да знаем колко човека заразява един болен от коронавируса. Тази стойност се изписва R0 (чете се „R naught”). При Covid-19 един болен заразява средно още 2.5 човека. В такъв случай границата за постигане на масов имунитет се явява 60% (може да видите формулите за изчисление на стойностите ТУК). N.B. това не означава, че вирусът ще СПРЕ да се разпространява, когато 60% от населението има имунитет. Значи, че ще ЗАБАВИ своето разпространение. Представете си го като да махнете крака си от педала за газта - колата ще започне да намалява скоростта, но няма да спре веднага, а бавно и постепенно.

Досега разгледахме оптимистичния поглед над нещата. Сега започва сложната част. Както казахме, 2.5 заразени от един болен е средностатистическа величина. Тази стойност ще варира в зависимост от много фактори. Например местожителство. Човек, който живее в жилищен блок и работи в офис, има вероятност да зарази много повече хора от такъв, който живее и работи във фермата си и няма съседи в радиус от няколко километра. Места като старческите домове биха могли да се превърнат в истински епицентрове на заразата, защото възрастните хора са много по-уязвими. Дори R0 от 2.5 да важи в световен мащаб, в някои места това число ще е значително по-голямо и 60% имунитет сред населението няма да е достатъчен.

 

Обикновено масовият имунитет, разгледан в контекста на кампаниите за ваксинация, предполага, че всички хора имат еднакъв шанс да прихванат болестта. В случая имаме естествено разпространяваща се инфекция, която не се съобразява с това правило и социалното ни поведение се явява определящ фактор. По-комуникативните и несъобразяващите се с мерките за безопасност са по-застрашени от вируса.

Биологичните ни различия също са от ключово значение във времена на пандемия. Някои хора са по-уязвими и първоначално Covid-19 ще се разпространява между тях. Рано или късно, за да продължи да съществува, той ще трябва да се насочи и към по-устойчивите индивиди, което ще убие инерцията му. Това означава, че с времето ще бъде достигнат пик, след който поне на теория би трябвало бройката заразени да върви безвъзвратно надолу.

Проблемът е, че без налична ваксина никой не може да каже с точност колко процента от населението трябва да е изкарало болестта, за да придобие нацията естествен имунитет.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020
Последни новини