22 °C

Загадка: Защо древните монолити все още се подравняват със Слънцето?

Как може древните монолити, които са били подравнени със слънцето при равноденствието преди хиляди години, все още са ориентирани правилно, като се има предвид, че движението на тектоничните плочи ги е измествало през годините?

"Това е така, защото тектонските плочи се движат много бавно. Средно те се движат с около 40 милиметра годишно, скоростта с която нарастват ноктите", обяснява проф. Майк Фолоус (Mike Follows) от Департамента за науки за Земята в Масачузетския технологичен университет.

Голямата пирамида в Гиза е построена около 2560 г. пр. н. е. преди приблизително 4500 години. И все пак тя не е в съответствие с истинския север с по-малко от 1/15 от градуса. Гиза е разположена в североизточния край на Африканската тектонична плоча, която се е преместила на 30 метра на север и се е завъртява обратно на часовниковата стрелка с около 1/60 от градуса от построяването на Голямата пирамида, когато нейното подравняване в съответствие с истинския север е било още по-точно.

Ако африканската плоча се движеше на изток с типична скорост от 40 милиметра годишно или около 180 метра за тези четири и половина хилядолетия, ефектът от това завъртане щеше да се загуби.

Подобен аргумент може да се приложи и за подравняването на древните монолити със слънцето при равноденствие.

Евразийската тектонска плоча се движи на изток с приблизително 25 милиметра годишно. Но тъй като посоката на движение е повече или по-малко по въображаемата линия, свързваща изгрева и залеза, има пренебрежимо малко странично изместване в подравняването на древните европейски монолити спрямо равноденствието, след като са били построени. Ако отклонението на плочата бе в направление север - юг, тогава щеше да има забележимо изместване, пояснява геологът Джеф Таунсън (Geoff Townson).

"Въпросът за ефекта на тектониката на плочите върху подравняването на каменните кръгове е нещо, за което понякога съм се чудил", споделя Кристофър Даниел (Christopher Daniel), професор по геология от Бъкнелски университет, Великобритания.

Много праисторически каменни кръгове и други структури във Великобритания и Ирландия датират от 5000 години или повече. Смята се, че някои от тях са построени така, че да се подравняват в съответствие с равноденствията и слънцестоенето.

Британските острови са на западната част на Евразийската плоча. Тектонното движение в този регион се измерва на около 25 милиметра годишно в северна посока. И така, през последните 5000 години земята се е отклонила са около 125 метра на север, или на около една хилядна част от градуса географска ширина.

В Стоунхендж например това преместване почти не е променило положението му спрямо изгрева на слънцето по време на лятното слънцестоене. Ъгълът между слънцето,появяващо се на хоризонта, и посоката юг - азимутът - е намалял с около една хилядна от градуса, което е практически незабележимо.

Ефектът от тектоничното движение обаче се смалява от промяната в наклона на оста на Земята, наречена осова инклинация на еклиптиката. В момента този ъгъл е малко по-малък от 23,5 градуса, но преди 5000 години той е бил по-близо до 24 градуса. Само тази промяна увеличава азимута в Стоунхендж по изгрев слънце в средата на лятото с повече от един градус, което е равно на двата диаметра на слънцето на хоризонта.

Един от най-големите и най-важните камъни на комплекса, камъкът-Пета (Heel stone) не е точно подравнен с лятния изгрев, което кара някои учени да смятат, че трябва да е бил в правилното положение, когато е бил построен праисторическият паметник около 3000 г. пр. н. е.

Преди 4500 години изгряващото слънце би се появило около 1° вляво от показаното на снимката горе с камъка-Пета. Промяната на ъгъла на наклона на оста на Земята от 2500 г. пр. н.е. (от ~ 24 ° до ~ 23.5 °) е изместила изгрева надясно приблизително два диаметъра на Слънцето. Снимка: The Stones of Stonehenge

Източник: https://www.newscientist.com/lastword/mg24632801-400-mysterious-alignment-how-do-ancient-monoliths-still-line-up-with-the-sun/

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
14 авг 2020
Последни новини