22 °C

6.6 % от лекарите в Хасковска област са до 35- годишна възраст

6,6 % от лекарите, които работят на територията на Хасковска област са на възраст до 35 години. Най-голям е делът на лекарите във възрастовата група между 55 и 64 години - 312, което е 47.1% от всички. Лекарите в региона, които са между 35 и 44 годишна възраст са 32-ма, показват данните от Отдел “Статистически изследвания“-Хасково към Териториалното статистическо бюро Юг. Информацията е към края на декември 2019 година.

В края наминалата година в региона на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в областта практикуват 662 лекари. Лекарите по дентална медицина са 195. Медицинските специалисти по здравни грижи са 1 170, от които 768 са медицински сестри и 105 акушерки.

Броят на лекарите жени е малко по-висок от този на мъжете, показва статистиката.

Според данните към края на миналата година на територията на региона са действащи 11 заведения за болнична помощ с 1 101 легла в тях Заведенията за извънболнична помощ са 61 с 41 легла, а другите лечебни и здравни заведения - 5 с 38 легла. Многопрофилните болници  са 5 с 802 легла.

Осигуреността на населението с болнични легла общо за страната в края на 2019 г. е 776 на 100 000 души от населението. Най-високи са стойностите на показателя в областите Смолян, Пловдив и Плевен, а най-ниски са в областите Перник, Ямбол и Видин. Хасковски регион е в средата на таблицата.

По осигуреност с лекари по дентална медицина в страната водеща е област Плевен, където на 10 000 души от населението се падат 62-ма зъболекари. Най-нисък е показателят за областите Кърджали с 24.8 на 10 000 души от населението. Хасковска област е под средното ниво за страната.

Осигуреността с общопрактикуващи лекари за страната е 5.9 на 10 000 души от населението.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Же
  Железан
  19 -2
  16:36, 16 юли 2020
  Извинете, но такава статистика никому не е нужна, не е необходима, а изготвилите я са взели грешни пари. Всички виждаме, че младите хора заминават на работа в чужбина, а тези които ни лекуват са на възраст. Нескопосното от години държавно управление е довело до тези статистически резултати. Иначе на никой не му пука колко са жените в бранша и колко са семейните лекари в Сливо поле или зъболекарките в Кондофрей.
  Никъде обаче не става ясно, каква е краткосрочната и по далечна визия на отговарящите за здравеопазването администрации, щото след 20 години да не останем само 1 на 1000 000 лекари в пенсионна възраст.
 • 2
  12
  123
  0 0
  09:21, 21 юли 2020
  Шапка свалям на младия доктор с черното облекло. Където и да го видя само похвала и благодарности ще му изразя. Изключително вежлив, човечен и точен. Направо ми върна вярата в докторите. Д-р Иванов останете все така земен и професионалист!

Хороскоп за 06.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
06 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
06 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
06 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
06 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
06 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
06 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
06 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
06 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
06 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
06 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
06 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
06 авг 2020
Последни новини