Ваучерът за 210 лв. е гавра с медиците

Те изнасят на гърба си битката с епидемията, а за благодарност са пратени да спасяват Бетономорието

Коментарът е препубликуван от специализираното здравно електронно издание clinica.bg. Поводът е, че правителството ще раздава ваучери на стйност 210 лв. за почивка на Черно море на лекарите и полицаите, които са на първа линия срещу коронавируса.

На изпроводяк управляващите изпълниха едно от най-нелепите си и обидни обещания - да захранят с туристи изоставеното от собствения им електорат Черноморие, и то с хора, които месеци наред са на първа линия в битка, която са на път да загубят - срещу епидемията от коронавирус.

В сряда кабинетът гласува по 210 лв. да получат медиците - от болници и спешна помощ, които поемат случаите на коронавирус, служители на РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести и здравната каса, полицаи, социални работници и хора от Националното ТОЛ управление, пряко ангажирани в борбата със заразата. Парите се полагат за не по-малко от 7 нощувки за почивка в държавна станция или санаторуим, а ако там няма места - в хотел или кой да е категоризиран обект в България.

С тези пари, мотивират се министрите, ще се допринесе, "от една страна, за

възстановяване на силите на хората,

работещи на първа линия в борбата с COVID- 19, а от друга - до създаване на заетост и реализиране на приходи в обектите и категоризираните или регистрирани места за настаняване, което би подпомогнало обектите от туристическия бизнес". По изчисления на основния мотор на идеята - зам. председателят на парламента Валери Симеонов, става дума за около 50 000 души. Първоначалната му идея беше ваучери да има за всички работещи българи, но с мотив "няма достатъчно пари" наказани с почивка на Бетономорието се оказаха само медици и полицаи.

Това е гавра

Подобно условие означава, че на работещите на първа линия се полагат по 30 лв. на ден за почивка. И то на човек, а обикновено хората ходят на море или планина със семействата си. Размерът на сумата е отвъд коментар, вероятно и повечето "наградени" борци срещу коронавируса няма и да си я поискат, защото най-предателски ще отидат на море в Гърция.

По-обидното е долнопробната кръчмарска сметка на управляващите, че с едни 210 лв. удряме два заека - хем се отблагодаряваме на хората на първа линия, хем спасяваме туристическия сезон и осигуряваме приходи на бранша. Защото е ясно, че при инвестирани от държавата 30 лева, почиващият ще остави още поне 100 на ден. И ще ни се размине и в този толкова труден за бизнеса сезон, в който чартъри почти няма; и пак няма да ни се наложи да мислим върху основния проблем на българското Черноморие -

устойчивото развитие.

Бетонът ще си стои на първа линия, в него ще натъпчем медицински сестри и полицаи, правилните хора ще продължат да леят още в съседство, а догодина пак ще го мислим - може пък англичаните да се върнат за евтина текила и pub crawling. Ще продължим да се правим, че не разбираме защо собственото ни население отказва да стъпи по родните си курорти и да го обиждаме, че нищо не разбира като се блъска за тестове за КОВИД и по опашки на Кулата, само и само за да избяга в Гърция.

И да смятаме, че от целия електорат само медици, полицаи и РЗИ са толкова евтини и загубени, че да преглътнат кочината, в която се е превърнала значителна част от Черноморието, и то срещу 210 лв. Това и само по себе си е обидно, но гаврата е и това, че "офертата" за почивка за 30 лв. в България е само част от обичайния гнусен и сбъркан начин, по който властта припознава медицинските специалисти.

Управляващите гледат на здравната система като на туризма - оставена да се оправя както намери за добре, с дълбок толеранс към определени собственици на лечебни заведения или директори на "наши" държавни болници, и пълно пренебрежение към всички останали. Всяка криза, която обикновено е резултат от липса на адекватни правила и политика, а не толкова на недофинансиране, се потушава с

отпускане или обещание за още пари, или никак,

но в никакъв случай устойчиво. Медицинските сестри, например, спряха да протестират за справедливи условия на труд и заплащане само защото са прекалено заети и изтощени от ангажимента си на първа линия.

Затова и епидемията от КОВИД ни свари със система, която не е в състояние да се справи с подобен род предизвикателство. Това, че тя още не е рухнала, означава единствено, че предизвикателството не е дошло. Но и това ще стане при настоящите темпове на вече почти безконтролно разпространие на вируса.

И ударът ще е върху плещите на същите тези наградени с по 210 лв. хора и пратени за благодарност да спасяват българските курорти. Същите, които, когато през пролетта започнаха да се заразяват с КОВИД, бяха обиждани, че са мърльовици и не ползват предпазни средства, които иначе държавата бързо и акуратно е осигурила. Същите, които от над месец предупреждават, че рязкото и тотално сваляне на всякакви предпазни мерки води до катастрофа. Същите, които ще я посрещнат, вече изтощени, и накрая ще бъдат посочени като основните виновници за несправянето с нея.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    /\
    /\
    3 -1
    19:47, 17 юли 2020
    Поредната подигравка на крадецът от Банкя.
  • 2
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    2 -3
    20:00, 17 юли 2020
    Нито един обаче! Не се отказа публично от ваучера :) а се чудите на калин вельов, че е зинал за пари :)
    "не сте народ, не сте народ, а, мър-ша" :)
Последни новини