Китай обмисля санкции срещу Nokia и Ericsson, ако EC наложи забрани срещу Huawei

Китайският производител се превърна в символ на влошените търговски, политически и икономически отношения между САЩ и Китай. Вече повече от година Huawei са обект на непрестанни санкции, които влияят на нормалното им бизнес развитие. Въпреки проблемите и невъзможността да доставят хардуер от Huawei продължават да регистрират впечатляващи продажби на смартфони. 

Стратегията на компанията е силно фокусирана и върху 5G технологиите, тъй като са най-големия производител на телекомуникационно оборудване в световен мащаб. Huawei вече сключиха двуцифрен брой договори, които гарантират, че ще участват в изграждането на инфраструктурата за 5G мрежи в същия брой държави. 

Напрежението върху компанията, което оказва американското правителство, обаче може силно да повлияе на плановете на Huawei. САЩ не само отказаха да използват оборудване на компанията в създаването на своята 5G инфраструктура, но започнаха да подканват други държави да направят същото.
 
Съображенията за сигурност вече накараха Великобритания на свой ред да последват примера им и да се откажат от услугите на Huawei.

Само преди дни стана ясно за издадена забрана мобилните оператори във Великобритания да купуват и поръчват компоненти за 5G инфраструктурата до края на годината. Успоредно с това са принудени да извадят от експлоатация настоящо оборудване, което използват в мрежите си и е произведено от Huawei. Това трябва да се случи до 2027г., което говори за дългосрочния характер на предвидените санкции.

Едва ли е изненадващо, че Китай няма да останат безучастни и ще предприемат действия да защитят една от най-големите компании в страната.

Министерството на търговията вече обмисля сериозно възможността да въведе тежки търговски санкции срещу някои от най-големите производителите на европейския континент, които ще бъдат наложени, ако ЕС последва примера на Великобритания и САЩ. 

При развитието на подобен сценарий Nokia и Ericsson няма да могат да продават своето оборудване в Китай, както и в други страни по цял свят. Решението представлява резервен план, ако държавите-членки на ЕС съгласувано спрат да използват оборудването на Huawei в своите 5G мрежи.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини