Ровърът Perseverance полита към Марс (на живо)

Стартът на ракетата Atlas V е на 30 юли в 14 часа. ракетата на космическия алианс ще полети към Марс с следващия роботизиран ровър на НАСА Perseverance.

Мисията „Марс 2020“ е с приоритетни научни цели за проучване на Марс, включително ключови въпроси на астробиологията относно потенциала за живот на Марс. Мисията ще търси не само признаци на обитаеми условия на Марс в древното минало, но и следи от някогашен микробен живот.

Ровърът Perseverance ще събере образци от селектирани скали и почви и ще ги складира на повърхността на Марс. Една бъдеща мисия потенциално би могла да върне тези проби на Земята. Това би помогнало на учените да проучат пробите в лаборатории със специално оборудване, което би било прекалено голямо, за да се откара до Марс.

Мисията също така ще трупа знания и и ще демонстрира технологии за бъдещите експедиции с хора на Марс. Ще бъдат тествани метод за производство на кислород от марсианската атмосфера, идентифициране на други ресурси (като подземна вода), подобряване на техниките за кацане и характеризиране на времето, праха и други потенциални условия на околната среда, които биха могли да повлияят на бъдещите астронавти, които живеят и работят на Марс.

Изстрелването е с прозорец 30 юли - 15 август 2020 г., тъй като Земята и Червената планета са в добри позиции една спрямо друга за кацане на Марс. Тоест, за да пътува до Марс по това време е необходимо по-малко енергия, в сравнение с други моменти, когато Земята и Марс са на различни позиции в орбитите си. 

Корабът ще достигне Марс през февруари 2021 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини