Експерт: България е като Ухан и Ишгъл

Австрийски експерт предполага, че 50% от населението в България са заразени с коронавирус. А Euraktiv пише, че стратегията на Бойко Борисов да разхлаби карантината, за да усмири гнева на хората се е провалила.

50% от населението на държави като България и Косово навярно са заразени с коронавирус. Това стряскащо твърдение направи Франц Алербергер, ръководител на отдел „Хуманна медицина" към австрийската Агенция за сигурност на храните. Пред списание “Профил” Алербергер заяви още, че не вярва на официалните данни за броя на заразените в Балканските държави. Реалните стойности, според него, са десет пъти по-високи. Експертът се аргументира с големия брой заразени хора, които се завръщат от региона на Балканите в Австрия. Според него, подобно висок процент на инфекции e имало в китайския град Ухан и в австрийския курорт Ишгъл (43%). Междувременно Австрия върна карантината за пристигащите от страните на Западните Балкани, както и от България и Румъния.

България - от държава за пример до огнище на коронавирус

До средата на юни, когато мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса бяха разхлабени, България беше една от най-слабо засегнатите от пандемията държави в ЕС, пише Антоанета Николова за Euraktiv. 

В България назначават министър на здравеопазването, който е привърженик на по-строгите мерки срещу коронавируса, съобщи агенция ДПА. На много места в света пандемията сякаш вече не се поддава на контрол.

А сега Италия, която беше сред най-тежко ударените от болестта държави, въведе карантина за пристигащите от България. Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца  обаче не бе впечатлен от оценката на премиера Бойко Борисов, че с ефективните си мерки срещу Ковид-19 България можела да служи за пример на останалите в ЕС.

В Италия обаче решиха да се осланят на статистиката.  А тя сочи, че в последно време България регистрира по около 300 случая на нови инфекции дневно - между 10 и 20 пъти повече в сравнение с април и май. От 24 юли пристигащите от България и Румъния попадат в същата рискова група като посетилите САЩ, Индия и Бразилия. Според властите, новите случаи на Ковид-19 в Италия се дължат именно на пристигащи от рискови държави.

Италия не е единствената държава, която реагира на притеснителните новини от България и Румъния. Гърция, Дания, Белгия и Люксембург са само част от страните, които изискват PCR-тест от пристигащите оттам, припомня Euraktiv. Властите във Виена изискват и отрицателен PCR-тест от пристигащите от България. В противен случай те се поставят под 10-дневна карантина. Словакия, Латвия и Естония пък поставят пътуващите от България под карантина, независимо какви са резултатите от теста.

"В началото на март България затвори своите граници, наложи стриктни мерки и успя да овладее разпространението на вируса. Болниците не бяха претоварени, а до началото на лятото около 100 човека бяха починали след заразяване с Ковид-19. Докато в някои дни от месец май България регистрираше едва по 10 нови случая, в Италия и Испания имаше стотици жертви на пандемията. Сега нещата се обърнаха на 180 градуса - в редица региони на Италия новите случаи в последните седмици са единици или въобще няма такива, докато в България и региона вирусът се разпространява бързо", пише Euraktiv.

Тактиката на Борисов се провали

Повечето тестове за коронавирус не са основната причина за повишаващия се брой на новите инфекции, отбелязва още изданието. Този скок навярно се дължи на рязкото разхлабване на мерките. България се превърна в единствената държава в Европейския съюз, която позволи публика на стадионите, посочва изданието. Бойко Борисов реши да разхлаби рестрикциите в България, за да предотврати недоволството и гнева на хората. Но тази тактика очевидно се провали: от началото на юни в България има не само повече протести, но повече нови инфекции.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Па
    Панаетюф Теню ут Гереня
    7 -3
    11:58, 29 юли 2020
    Да м.гу начука на то.о експерти.н
  • 2
    Те
    Теньо
    9 0
    12:10, 29 юли 2020
    Ако това е вярно, тогава излиза, че смъртността от фамозният вирус е нищожна.
  • 3
    Гл
    Глупости
    9 -4
    12:36, 29 юли 2020
    Какво стана с Швеция? А с Беларус? Там нямаше никакви мерки! Ами нищо не стана! Това си е най-обикновен грипен вирус, но някой има за цел да предизвикат изкуствено Световна финансова криза и да унищожи националните икономики и света да изпадне в рецесия. Това ще принуди правителствата да теглят много милиардни заеми от МВФ и Световтата банка. Затова е целия цирк с Коронавируса! За това са впрегнати всички световни медии да плашат хората и да всяват страх .
  • 4
    12
    12345
    3 -2
    13:13, 29 юли 2020
    Всеки може да каже каквото си поиска. Жалко само, че цитират такива малоумници.
  • 5
    On
    One Euro Man
    5 -1
    15:39, 29 юли 2020
    Такова предположение се прави на базата на съответните проучвания и необходимия доказателствен материал. Ако те липсват, то уважаемият господин австриец е експерт в медицината, колкото А. Доган в хидрологията.
Последни новини