18 °C

Към момента няма да се налагат допълнителни ограничителни мерки заради COVID-19 в страната

Към момента не се налага въвеждане на нови, допълнителни ограничителни мерки заради COVID-19 в страната. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща с представители на експертните съвети по епидемиология, по микробиология, по инфекциозни болести и по вирусология.

Няма съществен натиск върху болничната ни система и има ясен план какво да се прави при увеличен натиск върху системата. Натискът се изчислява на дневна база. По думите му броят на новозаболелите в България намалява, но се увеличава в Кипър, Естония, Малта, Гърция, Ирландия, Холандия и Румъния. Наблюдава се повишаване на дела на болните във възрастовата група 15-29 години. В момента в България са констатирани 712 медици, заразени с коронавируса, което е 5.85 на сто от всички заразени. От тях 248 са лекари, 240 са медицински сестри, 11 са санитари, 2 са здравни инспектори, 12 са фелдшери, посочи още той. Излекувани до момента са 6684 пациенти, 404 са починали. В болници са настанени 823 инфектирани, като 43 са в интензивни структури. Ако има над 350 новозаразени на ден, има готовност за разкриване на над 8 хиляди легла за лечение, от които 1108 за дихателна реанимация, а останалите - за консервативно лечение.

Разпространението на COVID-19 в двата дома за възрастни хора - в Русе и във Варна, вероятно е в резултат на неспазване на противоепидемичните мерки, посочи министър Ангелов. В дома в Русе има 91 положителни случая, от тях 8 са сред персонала. Възрастта на обитателите на дома, които са с положителни тестове, е 80-94 год.

В дома във Варна, който е частен, има 93 положителни случая, като 9 са сред персонала. В дома ще бъде извършена проверка, тъй като по думите на министър Ангелов, е бил разкрит "без санкцията на МЗ и на МТСП".

Към момента в националния склад има хирургически маски за три месеца напред, специализирани маски - за 7 месеца, еднократни гащеризони - за 3 месеца, ръкавици - за месец и половина, шлемове - за 6 месеца, спирт - за 4 месеца, дезинфектанти - за 3 месеца. Най-малко е количеството на калцуни и ръкавици, но МЗ полага всички усилия за набавянето им.

В страната ни не достигат анестезиолзи и реаниматори, допълни министър Ангелов и посочи, че се извършва анализ по области, за да се установят потребностите от тях. На база резултатите от анализа в края на годината ще бъде представена карта на потребностите от лекари и професионалисти по здравни грижи, за да се прецени в каква посока да насочим средствата, които ще получим по европейски програми и да инвестираме в обучението на хора, добави още министър Ангелов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020
Последни новини