Русия огласи кога ще използва ядрено оръжие

За първи път руското Министерство на отбраната оповести публично условията, които определят възможността Русия да използва ядрено оръжие. Документът "На основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране" бе публикуван във вестника на министерството "Красная звезда".

"Първото условие е свързано с получаването на достоверна информация за изстрелването на балистични ракети, атакуващи територията на Русия и (или) нейните съюзници. Фактът за изстрелването на балистична ракета ще бъде зафиксиран от системата за предупреждение за ракетни атаки", се казва в текста.

Отбелязва се, че в този случай няма да е възможно да се определи вида на оборудването ѝ - ядрено или неядрено. Следователно всяка атакуваща ракета ще бъде позиционирана като ядрено-въоръжена ракета, следва от текста на документа. Военно-политическото ръководство на Русия незабавно ще получи информация за изстрелването и ще определи мащаба на действията на ядрените сили за реакция.

Министерството на отбраната обяснява, че условията за използването на ядрени и други видове оръжия за масово унищожение от противника за въздействие върху критично важни обекти на Русия, както и за агресия с използване на конвенционални оръжия, не трябва да предизвикват въпроси у експертите.

В текста се посочва също, че най-важният приоритет на държавната политика на Русия в областта на националната сигурност е да се гарантира ядреното възпиране като основа за стратегическото възпиране.

"Нарастването на негативните тенденции в света, съпътстващи формирането на нова система на глобална и регионална сигурност, допринася за създаването на предпоставки за активиране на настоящите и появата на нови заплахи за военната сигурност на Руската федерация, които могат да се развият във военни конфликти с различна мащаб и интензивност", уточняват от Министерството на отбраната.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    1 -2
    09:17, 7 авг 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини