26 °C

10 острова, които ще изчезнат в близките години

Островните ваканции са мечта за туристи от всякакъв тип – от приключенци, обикновени туристи, семейства до пенсионери. Места като Бора Бора, Таити, Малдивите и Сейшелите са очарование за пътешественици, които са привлечени от естествената им и непокътната красота.

Но тези островни райски кътчета са под обсада. Причинените от хората промени в климата повишиха океанските температури, повишиха нивата на морето и засилиха тежестта на бурите. В резултат на това много от тях могат да бъдат частично потопени или дори необитаеми през следващите няколко десетилетия.

Докато нациите се опитват да се справят с кризата на изменението на климата, ние правим един списък от 10 острова, които могат да изчезнат скоро.

1. Федералните щати на Микронезия

10 острова, които ще изчезнат в близките години

Средната скорост на покачване на морското равнище в световен мащаб е 3,1 милиметра годишно от 1993 г. Но Федералните щати на Микронезия, които се състоят от четири основни острова – Яп, Чуук, Помпей и Косрае, губят земи три пъти по-бързо. Морското ниво се повишава с цели 10 милиметра годишно. Страната е изложена на риск от изчезване поради крайбрежно насищане, наводнения, ерозия и бури.

2. Шишмареф, Аляска

10 острова, които ще изчезнат в близките години

През 2016 г. хората, живеещи в Шишмареф, Аляска, разположен близо до Беринговия проток, гласуваха за преместване, преди стопяването на ледовете и ерозията на земята, да ги принуди. Аляска отпусна на града 8 милиона долара за преместване, но много хора казват, че това ще струва 200 милиона. Островът понякога е наричан „нулева земя за климатичните промени в Арктика.“

3. Тувалу

10 острова, които ще изчезнат в близките години

Тувалу е малка верига острови в Тихия океан. Сравнително малките му размери и изолираното местоположение го правят примамлив за туристите, но също така е податлив на климатичните промени. Повече от 25 години неговите жители имат тревоги, че изменението на климата може да повиши нивото на океана достатъчно, за да потопи островите. Дори ако водите никога не станат толкова високи, Тувалу пак може да стане необитаем. Повишаващото се морско равнище е замърсило ресурсите на подземните води на страната със сол и е довело до намаляване на добивите от реколтите.

4. Малдивите

Малдивите са една от страните, които са най-уязвими от повишаване на морското равнище. Според доклад на Организацията на обединените нации, по-голямата част от земната площ на острова е на по-малко от метър над морското равнище. Тези острови край южното крайбрежие на Индия са популярна туристическа дестинация. Изменението на климата вече се отразява на индустрията. Почти половината от всички туристически курорти вече са преживели „тежка плажна ерозия.“

5. Палау

Нивото на морето около Палау се повишава с около 9 милиметра годишно от 1993 г. насам. Това е около три пъти по-високо от средното глобално покачване. Ускорената скорост на повишаването на водите може да се дължи на природни метеорологични явления. Те се появяват периодично, като трептенията на Ел Ниньо (от испански: El Niño) – квазипериодично изменение в температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан. Очаква се нивото на морето да нарасне между 15 и 25 сантиметра до 2050 г. Това зависи от количеството глобални емисии на парникови газове, изпускани в атмосферата.

6. Фиджи

Фиджи, популярна дестинация за меден месец, състояща се от около 300 острова в Южния Тихи океан, е доста засегната от и податлива на климатичните промени. Мощните тропически циклони, ерозията и наводненията са част от причините годишното морско равнище около Фиджи да се повишава средно с 6 милиметра годишно от 1993 г. насам.

7. Сейшелите

10 острова, които ще изчезнат в близките години

115-островният архипелаг в Индийския океан е предимно туристическа дестинация – но плажовете му се размиват. Теоретично само един метър повишаване на морското равнище може да потопи 70% от цялата земя на островите. Досега годишното покачване на морското равнище на Сейшелите винаги се е колебаело, но между 2002 и 2006 г. е имало пет случая, когато е достигнало почти 10 сантиметра поради екстремни бури и наводнения.

8. Кабо Верде

10 острова, които ще изчезнат в близките години

Кабо Верде включва група острови край западното крайбрежие на Африка. Подобно на много островни държави, Кабо Верде е уязвим откъм влиянието на изменението на климата поради малката си повърхност, високата гъстота на населението, недостатъчната инфраструктура и недостига на питейни водни ресурси. Поради своята географска уязвимост Кабо Верде също е предразположен към природни катастрофи. Архипелагът е започнал стратегия за интегриране на екологичните въпроси в своите планове и насърчаване на устойчивото развитие.

9. Кирибати

10 острова, които ще изчезнат в близките години

През 2017 г. ниско разположените Кирибати обявиха, че глобалното затопляне буквално ги убива. Нацията, която се състои от 14 атола и 18 острова с обща земна площ от едва 800 квадратни километра, които са на около 180 сантиметра над морското равнище, всъщност може да стане първата, която е изцяло потопена от глобалното затопляне. Повишаващото се морско равнище вече е погълнало участъци от бреговата ивица. Очаква се страната да стане необитаема много преди да е напълно под вода.

10. Канарските острови, Испания

10 острова, които ще изчезнат в близките години

Изменението на климата има дълбоко влияние върху живота на животните на Канарските острови, които са разположени непосредствено до брега на Мароко в Атлантическия океан. Правителствените служители изразяват опасения, че повишаването на температурите може да позволи на непознати вредители да завземат островите, което може да унищожи селскостопанската индустрия и да бъде скъпо за лечение. Селскостопанските групи на островите също отбелязват, че сушата, топлинните вълни и прашните бури, които духат над водата от близката пустиня Сахара, могат да доведат до катастрофа хранителния сектор на страната.

Източник: www.10te.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини