Съветът за национална сигурност на Гърция на извънредно заседание на фона на напрежението с Турция

В резиденцията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за днес в 12 часа местно време е свикано извънредно заседание на Правителствения съвет за национална сигурност заради напрегнатата ситуация в Източното Средиземноморие, предаде ТАСС, позовавайки се на прессъобщение на гръцкото правителство.

В съобщението не се посочват темите, които ще бъдат разисквани, но според някои източници заседанието е свикано на фона на военна мобилизация в Гърция, обявена във връзка с последните действия на Турция в Средиземно море.

По-рано днес Турция издаде навигационно съобщение в международната система Навтекс, с което оповести, че от Анталия е тръгнал турският изследователски кораб "Оруч Реис", който ще извършва сондажи в Средиземно море, съобщи турската телевизия НТВ. Според гръцкия портал Нюзбомб "Оруч Реис" и съпровождащите го военни кораби в момента се намират на юг от гръцкия остров Карпатос.

Както съобщи вчера гръцкият портал Армивойс, специализиран в областта на отбраната, въоръжените сили на Гърция са приведени в бойна готовност заради изпращането на турски военни кораби в Егейско море за планирани на 10 и 11 август военни учения в морската зона между гръцките острови Родос и Кастелоризо. Според портала в гръцките военноморски сили е обявена тревога заради излизането на турските кораби в морето и военните са извикани в частите си. В бойна готовност са приведени и авиацията, корабите и подводниците на военноморските сили, които се намират на ключови позиции в Егейско море. Турските военни също активно се мобилизират и десетки кораби на турския флот са разположени между Родос и Кастелоризо в международни и териториални води, посочва Армивойс.

Според гръцката телевизия Оупън, на най-важните позиции в Егейско море в момента са разположени 17 турски кораба.

Гръцките власти не са коментирали официално това съобщение.

Турция обяви, че на 10 август започва учения в морската зона между Родос и Кастелоризо в отговор на сключеното споразумение между Гърция и Египет за частично разграничение на изключителните им икономически зони. Турция заяви, че не признава това споразумение, а президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция е подновила проучвателните сондажи в Източното Средиземноморие.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви на 7 август, че Гърция ще защитава суверенните си права с всички средства, "включително военни", ако Турция изпрати "Оруч Реис" в гръцката изключителна икономическа зона.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини