Над 1 милиард дози от руската ваксина били поръчани предварително от 20 държави

Ваксината срещу коронавируса, разработена в Русия, е наречена "Спутник В" на едноименния съветския спътник - първият космически апарат, изстрелян в орбита, а В е съкратено от ваксина, съобщи председателят на руския фонд за преки инвестиции, участвал в създаването й, цитиран от Франс прес.

Над 1 милиард дози са били поръчани предварително от 20 чужди държави, заяви Кирил Дмитриев и уточни, че третата фаза от изпитанията започва утре.

От Фонда казаха още, че началото на промишленото производство е предвидено за септември.

Дмитриев обяви това, след като руският президент Владимир Путин съобщи, че ваксината е одобрена след по-малко от два месеца на изпитания върху хора.

Ръководителят на фонда каза, че заедно с чуждестранните партньори са готови да осигурят производството на над 500 милиона дози ваксина годишно в 5 държави и планират да увеличат допълнително производствената мощност, предаде ТАСС. В производството на "Спутник В" са инвестирани 4 милиарда рубли.

По време на онлайн конференция Дмитриев съобщи, че фондът се е договорил с ОАЕ, Саудитска Арабия и други държави за провеждане на третата фаза от изпитания на ваксината.

Според Дмитриев, към днешна дата най-голям интерес към ваксината проявяват държави от Латинска Америка, Близкия изток и Азия и с тях вече са финализирани редица договори за закупуването й.

Фондът обяви в съобщение до медиите, че вече има информационен сайт за "Спутник В".

Днес ваксината е получила регистрационно свидетелство от руското министерство на здравеопазването и може да се използва за ваксиниране на населението на Руската федерация, уточни ТАСС.

Скоростта, с която Русия върви към това да направи ваксината обществено достояние, накара някои чуждестранни учени да задават въпроса дали Москва не поставя националния престиж пред сигурната наука и безопасността, отбелязва Ройтерс.

Дмитриев обаче каза, че "политизираният" подход към руската ваксина на редица западни държави поставя под заплаха живота на техните граждани, предаде ТАСС.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини