Христо Иванов: Гледай физиономията ми, Бойко! И кажи кога ще излезеш и ще разкажеш за връзките си с Пашата, Маджо и СИК!

"По никакъв начин няма да позволя моето име да се произнася в едно изречение с Маджо. Това няма да ви се получи, уважаеми господа от ГЕРБ, и на теб, Бойко, няма да ти се получи. Сега ми гледай физиономията. Ето, сега ми гледай физиономията и ще ти кажа следното нещо: оттук нататък във всяко свое публично изявление аз ще задавам няколко въпроса: кога Бойко Борисов ще излезе и ще разкаже конкретно и детайлно за своите бизнес връзки и лична история с Пашата, с Маджо и СИК? (...) Кога прокуратурата ще се заеме с тази история? Кога ще извадим от Търговския регистър общите фирми, защото Бойко Борисов е ортак с тези хора! (...) Бойко, в Търговския регистър ти си ортак с тези хора, които в момента се опитваш да ми припишеш."

Това заявява съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във видеообръщение в задочен отговор на Бойко Борисов. По-рано днес от джипа си премиерът заяви по адрес на бившия правосъден министър във второто си правителство:

"Само като му видях гузната физиономия (Христо Иванов), ама двуличието ще им блесне със страшна сила. Всичко излиза наяве рано или късно. Ама такова бягане, оправдаване... Той само да се погледне в огледалото. Да си погледне гузната физиономия. Тя казва всичко. Оправданията няма да му свършат работа, гузната му физиономия казва всичко".

Борисов визира включване на живо на Иванов от протеста на Орлов мост, когато към него се приближава бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски и казва, че си бил изключил телефона, защото "оня" бил звънял на Маджо. Иванов го прекъсва с: "После ще говорим". Това се изтълкува в някои среди като "гузна реакция". На следващата сутрин Иванов обясни, че се е притеснил за Ламбовски, който е свидетел по разследването за "осемте джуджета" и се е опитал да го предпази да не каже нещо злепоставящо го в ефир.

"Да, сигурно физиономията ми е кисела, когато ми скрояват номер, когато се опитвам да се държа човешки с човек, който възприемам като заплашен свидетел под натиск и се опитвам да го предпазя от това да говори в ефир някакви неща, които може да го злепоставят - казва във видеото днес Иванов. - И това това се превръща в опит на мен да ми се пришие Маджо.

Аз не съм гьонсурат, за разлика от Бойко Борисов. Аз не мога да лъжа с години и, въпреки че хората са чели и грамите на американския посланик Байърли и много други материали, и знаят неговата дълбока биография с Маджо, да се опитва на някой друг това да го пришие. Борисов го прави това в джипката, където е с гръб, не си показва физиономията - там се чувства сигурно, нещо като бункера на Хитлер (...). Аз съм на улицата между хората, нямам НСО около мен, нали така? Всеки може да се приближи, да си покаже главата и да каже каквото иска в ефир."

Иванов предупреждава: В момента тези хора и свързани с тях лица получават лъвския пай от българското Черноморие, концесии. Цяла Варна знае, че лъвският пай от пристанище Варна, което се превръща в основна зона за забавления край морето, отива пак в орбитата на Пашата, на Маджо и на СИК, на приятелчетата на Бойко.

Съпредседателят на ДБ дава и следното обещание - "Ако получим доверие и бъдем във властта по какъвто и да е начин, ще ревизираме всичко това. Лично се ангажирам" - и пита:

"Бойко, ти можеш ли да излезеш и да го кажеш това? Можеш ли? Ама да погледнеш хората в очите, не да си седиш на волана, както си бил, хората разправят, че си бил шофьорче там. Можеш ли да излезеш и да кажеш... След като си ги дал, каква ревизия да правиш?

Тези въпроси ще задавам и ще ги задавам, докато не спрете да слагате моето име в едно изречение с Маджо, защото аз няма да понеса да ми приписвате собствената си мръсотия под вашите нокти на мене! Аз съм свободен човек. Аз мога да кажа, че ще направим пълна ревизия на Маджо. Вие можете ли?"

Съдебна реформа

Видеото е заснето пред сградата, където се помещава Висшият съдебен съвет, а под табелата е залепен плакат с лика на главния прокурор Иван Гешев. Всъщност излъчването започва не с историята за Маджо, а с коментар на реакцията на ВСС по повод внесените от Иванов предложения за съдебна реформа. Вчера прокурорската колегия прие декларация по този въпрос.

Тя, според Иванов, "казва де факто, че нашите предложения за реформа на прокуратурата са антиконституционни". 

Предлагаме да има подчиняване на прокуратурата на парламента и да се извърши реподбор на прокурорите в България, напомня бившият правосъден министър и се аргументира:

"Ние видяхме, че главният прокурор на България е абсолютно безотчетен, безконтролен. Видяхме, че никой прокурор в България не смее да се сезира срещу него и приятелите му, независимо от това, че подадохме сигнали и че дори Конституционният съд каза, че може да се разследва главния прокурор.

Подадохме сигнал във ВСС по казуса "Осемте джуджета" и поискахме ВСС да се произнесе как, при положение, че главният прокурор и други висши прокурори са замесени в този казус, може да протече разследването. Подадохме сигнал да се сезират за дисциплинарно производство за поредица от нарушения на всички текстове от Етичния кодекс на прокурорите, на магистратите и на всички възможни принципи на наказателния процес и справедливия процес. Нямаме отговор по нито един от тези сигнали. Подадохме сигнали и в прокуратурата за конкретни нарушения, които според нас след разследване може да се установи, че осъществяват състави на Наказателния кодекс от страна на Иван Гешев. Искахме да видим дали ще се намери един прокурор, който да се сезира. Нямаме отговор. Вместо това се сезираха за едно петно, което видели на стената зад мен, докато съм говорел за един от сигналите, които сме внесли", казва Иванов.

Именно тази ситуация дала основание за следните искания:

- "първо, главния прокурор да мине под ясна, демократична отчетност от страна на парламента чрез конституционна промяна";

- "второ, да се премахне несменяемостта на прокурорите и да се направи реподбор на прокурорите в България".

Ако няма нито един, който да смее да се сезира за главния прокурор, очевидно имаме голям проблем и той трябва да се реши чрез реподбор - обяснява Христо Иванов и допълва, че такива са правени в други европейски страни, че от ДБ имат връзка с екипи, които са правили такива и уверява, че са подготвени.

ДБ настояват и за реформа във ВСС, а именно - да бъде премахната прокурорската колегия, да остане само за съдии, "така че прокуратурата да стане независима и отчетна на парламента и да може да изчисти корупцията във всички останали институции и области на живота по простото правило: "изчисти прокуратурата, тя ще изчисти всичко останало".

Иванов се обръща към прокурорите:

"Искам да се обърна към прокурорите които ВСС в момента се опитва да плаши с това, че ще се прави реподбор и дълбока реформа. Да, ще се прави, уважаеми колеги. Ако вие нямате смелост да защитите името на професията си, ако нямате лице да излезете и да се противопоставите на това петно, не на онова, червеното, на това петно върху вас, ще трябва да има реподбор, ще трябва обществото да си поиска обратно законността, защото вие, уплашени за вашите тоги, за вашата несменяемост, за вашите заплати, за вашите бонуси, седите и мълчите, позорно мълчите.

(...)

Ако нямате смелост, ако сте се превърнали в една Северна Корея в България, значи трябва реформа. Затова хиляди хора излизат на улицата, затова цяла България е в тази много сериозна политическа криза. Заради това петно, заради вашето бездействие и липса на кураж. Знам, че сред вас има страшно много хора, които знаят, че това, което казвам, е истина. Знам, че сред вас има хора, които са съгласни с голяма част от нещата, които хората викат на улицата. Наясно съм с това. Излезте и го покажете. Стига сте се крили! Иначе страната ще трябва да мине през тежка криза и да стигнем накрая до реформите и до реподбор, така че да останат само хора, които знаят какво правят в прокуратурата - прилагат закона, а не обслужват и пазят гърба на този и всякакви други хора, които превръщат от ваше име и за наша сметка прокуратурата в бухалка.

Във видеото със задочни въпроси към Валери Симеонов и премиера Борисов се включва Ивайло Мирчев от Да, България, който също отправя задочно питане към лидера на НФСБ Валери Симеонов, "който вчера излезе и като Матросов започна да анализира връзките на господин Христо Иванов с Маджо". След като Министерството на туризма е от квотата на НФСБ, кой е дал концесиите на Маджо - пита Мирчев и заявява, че с Христо Иванов са готови да ги прекратят.

"И като стана дума за съдружници на Бойко Борисов, на тая мутра, която още не е подала оставка, да попитам знаете ли кой е Пашата - продължава Мирчев. - Пашата е бивш съдружник на Бойко Борисов, описан добре в Търговския регистър. Човек, който в момента има пет района в столицата - Люлин, Надежда, Връбница, Нови Искър и Сердика. Това са столични райони, спечелени от ГЕРБ с техните кметове, в които въпросната Паша, мутра от СИК, печели чрез фирмите си обществените поръчки и той, и хора гравитиращи около него, определят политиката на самите райони, разрешителни за строителство и така нататък. Какво би коментирал господин Бойко Борисов? Може да е от джипката, може и да е на пресконференция, по повод Пашата и Маджо?"

Думата отново взема Иванов, за да зададе още въпроси. Този път към зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който е пътник в джипа на Борисов при днешното му включване. Иванов нарича Нанков "реалният ръководител на министерството" и го пита какво стана с брега на Росенец.

"Кога ще издадете този акт за държавна собственост, зам.-министър Нанков? И кога ще си подадете оставката за това, че с Ваш подпис е построено и легализирано това огромно яхтено пристанище на Доган? Вие сте му го дали това и Валери Симеонов обеща, че ще го бута. Кога ще го бутате? Кога Нанков ще си понесе отговорността за това, че е харизал това яхтено пристанище, позволил е да бъде изградено или легализирано?" - са въпросите на Христо Иванов към Нанков.

Той се обръща към премиера и отново пита кога ще му изпрати ревизионните актове на "Лукойл":

"Обади се на Валентин Василевич - както го наричаш - Златев и му кажи, че ще ми дадеш тези документи. Не на мен. Обещал си го публично, спечелили сме дело, покажете ги на хората. Покажете на хората това, което е установил Ваньо Танов, докато беше жив".

Обръща се и към бургаския кмет и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов.

След като отидохме в Росенец, за да проверим незаконното издигане на ограда, той издаде предписания на Доган да уреди Акт 16 на своя сарай, който той използва въпреки, че няма такъв. Вероятно не плаща и ток. Не знаем дали плаща такса "Смет". Представяте ли си? На онова място няма нищо законно - възкликва Иванов и напомня, че предписанието на кмета е било с едноседмичен срок, който е изтекъл вчера.

"Ще чуем ли дали има Акт 16, дали са уредени всички въпроси с такса "Смет" и с тока, или господин кметът ще си подава оставката?" - пита съпредседателят на Демократична България.

Видеото Иванов завършва така:

"На мен ми била крива физиономията, когато ми правят някаква сглобка. Всички знаем, че Бойко Борисов е патологичен лъжец и гьонсурат, че е дал управлението на Маджовци, на Паши, на Доган, на Пеевски и че управлява от тяхно име. Крие се в джипката, говори с гръб, не смее да застане с лице, въпреки че е пословичен гьонсурат. Няма да ви се получи да ми лепнете това петно. То си е ваше. Носете си го със здраве. Благодаря ви. Оставка!"

Цялото видео вижте тук:

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    11 -9
    18:45, 11 авг 2020
    Червената мутра от Банкя приключи.
  • 2
    На
    Наблюдател
    17 -2
    18:57, 11 авг 2020
    Христо, ти защо беше в правителството на Борисов? Защо си приел и защо тогава си мълчал...?
  • 3
    Хс
    Хссковлия
    8 -3
    19:36, 11 авг 2020
    А защо бе Иван Костовска курво, стана министър. Някой ти го начука ли. В смисъл поста. А и в другия смисъл--***** с брада. Много е :еротично: двама брадати да се чукат.
  • 4
    Ал
    Ало Редакцията!
    11 -7
    19:37, 11 авг 2020
    Толкова дълга статия за това какво е казал този палячо, мислите ли че някой ще седне да ви я чете?
  • 5
    Да
    Дамян
    9 -4
    20:00, 11 авг 2020
    Толкова приказки само защото се ос.а в ефир.И хич не ти е за гледане физиономията, Бойкикиев , червена издънка продажна.И този се виждаше вече премиер .Срам , срам.
  • 6
    За
    запознат
    4 -2
    22:16, 11 авг 2020
    Лице на нарцис си Иванов
  • 7
    Ма
    Маджо Вика Ристю
    6 -1
    22:30, 11 авг 2020
    Какво става с този нос? Продължава да расте. Приляга му прякора ,,Пинокио".
    Лъже и маже, но са о.с.р.а.
  • 8
    Не
    Не ми дрънкай
    1 0
    23:14, 11 авг 2020
    Бели бакъри Пенке! Какво става с Топалов? Имам хора.. Тошко ако искаш за следващите избори да те изтеглим напред в листата обади се.
  • 9
    Ан
    Антрополог
    1 -1
    23:43, 11 авг 2020
    Христо е с черти на черепа подобни на Хомо еректус и Маджопитекус. След третата ракия, ако не се погледне в огледалото и започва да се разхожда на четири крайника. Но за разлика от предците си не може да се катери по дървета а само по палети и контейнери наредени по улиците от протестиращите.
  • 10
    ИМ
    и мен христо не ме кефи
    1 0
    23:45, 11 авг 2020
    но нали знаете. българска работа. всеки дърпа нанякъде. няма обединение и накрая всички дружно ще продължим да го поемаме с 200
    • П.
      п.п
      1 0
      23:47, 11 авг 2020
      така е било цели 500 години. за съжаление нищо не сме научили като народ през това време. народ без вяра е загинал.
    • Вс
      всъщност. не всички
      3 0
      23:50, 11 авг 2020
      някои ще измрат. други ще избягат. трети за пари ще са готови и майките си да оправят. остават едни -четвърти дето са около 10 процента. нормални трудещи се хора. жалко за тях. битката засега е обречена
    • Сл
      след немного време
      1 0
      23:52, 11 авг 2020
      тезата на западните управници ще е - вие не можете да се управлявате без корупция нека има общоевропейско управление. и хоп. простака българин ще клъвне. ще се лиши от независимост съвсем доброволно. май това е целта на западналяците като потдържат такива индивиди на власт
Последни новини