Смолян се сбогува с народната певица Христина Лютова

На 12 август във фоайето на Родопския драматичен театър в Смолян ще си вземем последно сбогом с Христина Лютова. Всеки ще може да се поклони пред урната с тленните останки на емблематичната родопска певица, поклонението във фоайето на РДТ от 10.30 до 12.30 ч. Там ще бъде поставена урната с праха на емблематичната певица Христина Лютова, почетен гражданин на Смолян, която почина на 12 май т. г., само 12 дни преди да навърши 80 години. 

Всеки ще може да се поклони пред урната с тленните останки на емблематичната родопска певица, поклонението ще бъде във фоайето на РДТ от 10.30 до 12.30 ч. Там ще бъде поставена урната с праха на емблематичната певица Христина Лютова, почетен гражданин на Смолян, която почина на 12 май т. г., само 12 дни преди да навърши 80 години. Поради пандемията  и понеже чакахме да отпадне карантината, правим поклонението три месеца след смъртта й, каза дъщеря й Марияна Павлова.

Последното желание на певицата е било да бъде кремирана и прахът й да бъде пръснат над  Кайнадина в любимия й Смолян.

Дъщерята на Христина, която също е феноменален глас сподели още, че много хора са й се обадили по телефона в лондон, за да изкажат съболезнования.  "Всички те ми казваха- "тя не е само ваша, тя е и наша, и ние искаме да си вземе сбогом с нея и да й кажем, че я обичаме!", разказа още Марияна, която през 2019г спечели от "Гинес" признанието за най-нисък женски глас на планетата, а по настоящем продължава да перподава народно пеене и солфеж в лондон.

Христина Лютова беше една от емблематичните певици на Родопа планина, надарена с уникален глас, талант и характерен стил.Изпълнителката на "Планино, Стара планино" е родена на 24 май, 1940 г. в гр.Смолян. Завършва Райковската гимназия в родния си град. С красивия си родопски глас, двадесетгодишна, постъпва в ДА "Родопа"-Смолян, където пее цели 32 години като солистка и певица в хора. Обикаляйки родната планина, сама издирва и събира стотици народни песни, които изпълнява самостоятелно. Пее и в ансамбъл "Филип Кутев", а по-късно 12 години е в състава на хора на "Големите български гласове". Създава и уникалното по рода си трио от контра алти „Родопея”, където пее и нейната дъщеря Марияна.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини