6 °C

Древните британци изяждали костния мозък, органите и съдържанието на стомаха на конете

Древни човешки предци, обитавали земите на днешна Великобритания, разфасовали и изяли цял кон, отриха учени.

Археолозите провеждат разкопки в Боксгроув, Съсекс, където са открити най-старите човешки останки. Учените се натъкнали и на останки на кон, които били напълно оглозгани.

Очевидно нищо от животното не е било изхвърлено, като праисторическите хора изяли мастната тъкан, вътрешните органи и дори съдържанието на стомаха.

Разтрошили костите  с камък, за да се доберат до костния мозък.

Смята се, че 40 представители на вида Homo heidelbergensis са се нахранили с трупа на животното.

Тези примитивни хоминини се появили за пръв път в Африка, преди да пристигнат в Европа преди около половин милион години.

Съвременните хора, Homo sapiens, се появили във Великобритания преди около 40 000 години.

Според учените, примитивните хора вероятно са изяли съдържанието на стомаха, защото съдържало зеленчуци.

“По онова време е било изключително трудно да се открият растителни източници, а ядивните зеленчуци не са били налични през цялата година ”, казват те.

“Откъде ранните хора са си набавяли зеленчуци? Не можем да кажем със сигурност, но това е един от възможните начини”.

“Не можем да ядем трева, но ако тя е била частично смелена, може би е било възможно.”

Конят осигурил не само храна, детайлни анализи на костите разкриват, че те са били използвани за направата на инструменти – най-ранните некаменни сечива откривани някога.

Възможно е да са били от съществено значение за изработката на фините кремъчни ножове, открити около Боксгроув.

Конското месо било широкоразпространено във Великобритания, губи популярност едва през 30-те години на миналия век, когато обществото започва да възприема тези животни повече като домашни любимци и спътници.

Конското месо все още се консумира във Франция, Мексико и Япония.

Откритието представя доказателства, че ранните човешки култури са разбирали свойствата на органичните материали и как сечивата са можели да бъдат използвани за подобряване производителността на други инструменти.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини