Признаци и симптоми на отравяне с Раундъп

Изненадващо лесно е да се окажем изложени на въздействието на хербицида Раундъп. Според Калифорнийския университет химикалът може да попадне върху кожата, докато го разпръсквате по полето, или ако докоснете все още неизсъхнало третирано растение.

Раундъп може да бъде вдишан или да попадне в очите докато го прилагате.

Препаратът остава в почвата до 6 месеца и се съдържа в зеленчуците и другите растения, отглеждани върху почва, предварително обработена с хербицида. Консумирайки тези растения, също се оказвате изложени на въздействието на Раундъп.

Признаци на отравяне с Раундъп

Хербицидът съдържа глифозат, който помага на растенията да абсорбират химикала. Това е една от канцерогенните съставки в Раундъп. Другите съставки на препарата са още по-токсични. Част от симптомите на отравяне с Раундъп се появяват веднага, други се развиват с времето.

Част от признаците на отравяне са: очни и кожни възпаления, дразнене в носа и гърлото, увеличено количество слюнка, изгаряния в устата и гърлото, гадене, повръщане, диария, смърт.

Ако домашен любимец или друго животно се докоснат или изядат все още неизсъхнало растение, третирано с Раундъп, е вероятно да се появят повръщане, диария, сънливост, обилно слюноотделяне, загуба на апетит.

Симптомите на отравяне с глифозат включват: главоболие, замяност, кома, сънливост, ниско кръвно налягане, слабост, болки в корема, диария, дразнене в устата и гърлото, тревожност, затруднено дишане, посиняване на ноктите и устните, гадене и повръщане (някои хора повръщат кръв)

По-сериозните симптоми на отравяне с Раундъп включват: корозия на стомашно-чревния тракт, болки в устата и гърлото, болки в корема, затруднено преглъщане, увреждане на черния дроб и бъбреците, бъбречна недостатъчност, дихателен дистрес, белодробен оток, шок, сърдечни аритмии, нарушен сърдечен ритъм, последван от смърт, нарушено съзнание, метаболитна ацидоза, тежки изгаряния на кожата, увреждане на роговицата.

Раундъп и Неходжкиновия лимфом

Стотици случаи сочат, че има връзка между отравянето с Раундъп и Неходжкиновия лимфом. Неходжкиновият лимфом е вид рак, развиващ се в лимфната система, която би трябвало да се бори със заболяванията в тялото. Лимфоцитите – вид бели кръвни клетки, развиват тумори.

Видове Неходжкинов лимфом

- Хронична лимфоцитна левкемия

- Кожен В-клетъчен лимфом

- Кожен Т-клетъчен лимфом

- Фоликуларен лимфом

- Макроглобулинемия на Waldenstrom

Началните симптоми на Неходжкиновия лимфом, които не се проявяват при всички, включват: подути лимфни възли под мишниците, врата и слабините, болка или подуване на корема, затруднено дишане, болка в гърдите, кашлица, висока температура, необяснима загуба на тегло, нощно изпотяване, постояннна умора.

Въпреки че ракът започва в лимфните възли, може да се разпространи и из други части на лимфната система. Те включват сливиците, аденоидите, далака, костния мозък, лимфните съдове и тимуса. Понякога Неходжкиновият лимфом мигрира към други органи, които не са част от лимфната система.

Рискови фактори за развитие на Неходжкинов лимфом

- Имунопотискащи лекарства

- Възраст. Макар Неходжкиновия лимфом да се проявява във всяка възраст, заболяването е най-често срещано при пациенти над 60-годишна възраст. Рискът от този вид рак нараства с възрастта.

- Някои бактериални и вирусни инфекции. Възможна е връзка между някои инфекции и риска от развитие на неходжкинов лимфом. Бактерията хеликобактер пилори, която причинява язви се свързва с повишен риск от развитие на лимфома. Вирусни инфекции като Епщайн-Бар и ХИВ също повишават вероятността от появата на този вид рак.

Диагностицирането на заболяването обикновено включва преглед на медицинската история на пациента, физически преглед, изследване на кръв и урина, рентген, ядрено-магнитен резонанс, биопсия и изследване на костен мозък.

Източник: tosifirm.com

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини