Синдикат Образование: Решението за присъствено започване на учебната година не е в режим на обсъждане

Решението за присъствено започване на учебната година не е в режим на обсъждане. Нека да няма съмнение, че учениците ще са присъствено в клас на 15 септември. Родителите биха могли да избират самостоятелна и индивидуална форма, освен редовната форма на обучение. Но лишаването на учениците от възпитание и социализация в начален етап, без безспорна здравословна причина, при избиране на индивидуална или самостоятелна форма, е отнемане на основното право на детето, правото на образование, заявяват в позиция от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", с председател д-р Юлиян Петров.

В огромна част от образователните системи учениците до осми клас ще бъдат в училище присъствено. В Дания маските в момента не са задължителни. Правилата и мерките са различни, за страните в ЕС, но основното е личната хигиена, дезинфекцията и дистанцията. Затова от образователния синдикат апелират към всички родители, да вземат тези важни за детето решения - отговорно и с разум.

Относно родителската общност, 90 процента от родителите искат присъствено обучение. Затова Синдикатът "Образование" и българските учители категорично заявяват, че съобразно обстановката и в полза на учениците, няма да приемат друг вариант за провеждане на учебния процес, освен присъствен, се посочва в позицията. В нея се уточнява, че много важно е българските родители и общество да знаят, че всяка мярка, задължителна или препоръчителна, е свързана с финансов ресурс, който училищата и детските градини обикновено нямат.

От синдиката информират, че за подготовката за правилата за работа на образователните институции учителите очакват и трябва да знаят някои важни решения: Кога се карантинира ученически клас? Правят ли се PCR тестове на учениците? Прави ли се PCR тест на учители?

Кой поема финансирането на тези тестове? Не е ли по-добре, да се тестват ученици и само заразените да се карантинират, каквато е практиката досега? Карантинира ли се учител, който е бил контактен? Какво се случва при болен учител? Ще има ли осигурени средства за дизинфектанти в образователните институции, защото няма такива средства в техните бюджети?
Ще има ли осигурени средства за предпазни маски или шлемове, в случай на задължение за училищния персонал? Ако задължението за носене на маски е към учениците, кой осигурява средствата, родители, общини или МОН? Защото в училищните бюджети няма такива средства. Ще има ли наказания за ученици, които са без маски? Ако бъдат задължителни ултравиолетовите лампи, кой ще осигури финансирането за тях?

"Предстои финализиране на работата на екшън групата в МОН и следва изграждането на екшън плановете в образователните институции, като последните вече работят за това", информират от синдиката. И призовават - "нека приемем, че училищната среда ще бъде възможно най-сигурната среда, в сравнение с останалите обществени места, на които сега се намират нашите деца. Нека подходим с доверие и разум към важните решения и препоръки на МОН и МЗ, за да сме готови за една, макар и различна, но успешна и спокойна учебна година".

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ви
    Виктор
    0 -1
    21:29, 19 авг 2020
    Това не е Ваша работа. Има кой да го обсъди и реши.
Последни новини