Колко бърз е интернетът на Starlink и Мъск

Изображение 1 от 2

    600 сателита на Starlink вече гравитират над земята, което означава, че остават още 11 400 апарата, които в близко бъдеще трябва да излязат в орбита, като част от първоначалния план на Илон Мъск.

    Броят им може да надмине 20 000, ако съдим по разрешителните, които милиардерът и SpaceX поискаха от FCC миналата година.

    Големият въпрос обаче е колко точно бърз е интернетът, идващ от космоса.

    Наскоро в Reddit се появиха постове от различни потребители, участващи в бета тестовете на активните Starlink сателити, които хвърлят малко светлина върху темата.

    Споделените изображения, получени с помощта на платформата на speedtest.net, разкриват, че към момента сателитите на Starlink доставят скорост от 11Mbps до 60Mbps и латентност от 31ms до 94ms.

    Показателите са сходни на тези на домашния интернет, с който повечето от нас са свикнали като скорост и качество, но истината е, че Starlink все още не оперират в пълния си потенциал.

    По думите на Мъск сателитите ще бъдат допълнително нагласяни и настройвани, когато бройката от 12 000 летателни апарата е достигната. Тогава скоростта на връзката за всеки потребител ще достига скорост на сваляне от до 1Gbps.

    Важно е да отбележим, че всички, които имат достъп до бета тестовете на Starlink, са под споразумение за неразпространяване на информация, което им пречи да разкрият повече за новия интернет.

    Източник: lifestyle.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини