Колко бърз е най-бързият интернет в света

В България определено нямаме право да се оплакваме, защото сме сред първенците в света по бързина на интернет връзката. Но често не ни достига поне още малко, за да можем да свалим по-бързо любимия си филм или да гледаме любимия си сериал в някоя платформа без прекъсвания.

Е, подобни проблеми със сигурност нямат в University College London, където преди дни подобриха рекорда за най-бърз интернет. Новото най-добро постижение е от цели 178 терабита в секунда (Tbps).

Това е с около 1/5 по-добро постижение от предишния рекорд, поставен в Япония и няколко пъти по-бързо от най-бързия интернет, който можем да ползваме някъде по света - 44.2 Tbps, отчетен през май тази година в Австралия.

С рекордно бързата скорост можем да свалим цели 1500 4К филма по 15GB всеки само за една секунда. А това си е меко казано впечатляващо...

Още по-хубавото е, че изследователите са оптимисти, че подобни скорост могат лесно да се превърнат от научен и лабораторен експеримент в технология, която се използва в ежедневието, предава Science Alert.

Интернет мрежите днес се изграждат от оптични влакна и усилватели на сигнала. А технологията за постигане на 178 терабита в секунда може лесно да се добави към тези системи чрез по-ефективно използване на съществуващата инфраструктура и честотна лента.

За целта трябва да се използва по-широк диапазон от дължини на вълните. Необходимо е и подобрение в усилвателите, с което се създава хибридна система. Важен момент в нея е и предаването на сигнала с избягване на възникващите по пътя смущения.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини